Vederlag och avgifter
Information om olika avgifter i samband med bostadsrättsbostäder och hur de bestäms.
På den här sidan
- Bostadsrättsavgift
- Bruksvederlag
- Bruksavgifter
- Vattenavgifter
- Säkerhetsavgift
- Förfallodag
- Betalningsanmärkningar
- Kontrollera om du har rätt till FPA:s stöd
Innan en bostadsrättshavare flyttar in i en bostadsrättsbostad ska hen betala en bostadsrättsavgift. Dessutom betalar den boende ett månatligt bruksvederlag som är jämförbart med hyra, en vattenavgift samt eventuella andra bruksavgifter.
Bostadsrättsavgiften är 10–15 procent av bostadens anskaffningspris.
Bostadsrättsavgiftens belopp anges redan i bostadserbjudandet. Avgiften förfaller till betalning den dag då ansvaren börjar gälla. Kvittot på den betalda bostadsrättsavgiften ska visas upp i nyckelhanteringen när nycklarna hämtas.
Det är möjligt att få lån för bostadsrättsavgiften. Bostadsrättsavtalet kan användas som säkerhet för lånet med den ursprungliga bostadsrättsavgiftens andel.
Den boende betalar ett månatligt vederlag för bostadsrättsbostaden, och beloppet på vederlaget anges i bostadserbjudandet. Vederlagsavgifterna baserar sig på systemet för utjämning av kostnader som fastställs i bostadsrättssystemet och på graderade kvadratmeter.
Hasos vederlag bestäms enligt självkostnadsprincipen, dvs. av de boende uppbärs i vederlag endast de kostnader som behövs för att täcka fastigheternas kapitalkostnader samt kostnaderna för fastighetsskötsel, reparationer och förvaltning.
Varje objekt svarar för underhållskostnaderna för det egna objektet, såsom kostnaderna för uppvärmning, småreparationer och avfallshantering i fastigheten.
Kapitalkostnaderna och tomtlegorna samt kostnaderna för stora renoveringar utjämnas mellan alla objekt enligt ett poängsystem, och poängsättningen påverkas bland annat av objektets läge, ålder och utrustningsnivå.
Vederlagen består av kapitalkostnader och underhållskostnader.
2023–
Bruksvederlag I:
– Underhållskostnader per objekt
Bruksvederlag II:
– Utjämnade underhållskostnader
– Kapitalkostnader (amorteringar av och räntor på lån)
– Reserv för ombyggnad
2024
Bruksvederlag I: Underhållskostnader per objekt
Bruksvederlag II: Utjämnade underhållskostnader
Bruksvederlag III: Utjämnade kapitalkostnader
Bruksvederlag IV: Reserver
Eventuella höjningar av vederlagen som fastställts av styrelsen meddelas till de boende minst två månader innan de träder i kraft.
Bastuavgift
Avgiften debiteras månatligen i samband med vederlaget.
Bilplats, garageplats
Faktureras alltid i samband med vederlaget.
Laddningsplats för elbil
Platsen faktureras alltid i samband med vederlaget.
För den egentliga elförbrukningen betalas separat till partnern enligt den faktiska användningen.
Hasos hus i olika åldrar kan antingen ha en fast vattenavgift eller en vattenmätare per lägenhet. Grunden för din vattenfakturering anges i samband med ingåendet av avtalet.
a) I objekt där vattenförbrukningen inte mäts lägenhetsvis:
- Vattenpris 22 euro/person/månad
b) I objekt där endast kallvattenförbrukningen mäts lägenhetsvis grundar sig vattenfaktureringen på förbrukningen.
- Vattenpris 6,10 euro/m3
- Faktureringen var tredje månad.
c) I objekt där både kall- och varmvattenförbrukningen mäts lägenhetsvis grundar sig vattenfaktureringen på förbrukningen.
Vattenpris
- Kallt vatten 3,80 euro/m3 (fr.o.m. 1.3.2023)
- Varmt vatten 9,55 euro/m3 (fr.o.m. 1.3.2024?)
- Faktureringen var tredje månad.
Haso tar inte ut en säkerhetsavgift för bostadsrättsavtal som undertecknats efter 1.1.2024.
Haso har tidigare haft en säkerhetsavgift på 500 euro. Den återbetalas till bostadsrättshavaren efter tre års klanderfritt boende eller i samband med utflyttning, om alla betalningsförpliktelser har fullgjorts eller om bostaden inte har något att reparera som den boende ansvarar för.
Förfallodagen för vederlaget samt parkeringsplats-, bastu- och vattenavgiften som debiteras i samband med det är alltid den 5 i månaden.
Du kan betala Hasos vederlagsfaktura som e-faktura, om du har valt detta alternativ i din egen nätbank.
När du betalar vederlaget ska du alltid använda referensnumret i vederlagsfakturan.
Betalningsanmärkningar
Ibland kan man ställas inför överraskningar och svåra tider i den personliga ekonomin. Då är det bäst att agera i tid och ta direkt kontakt med reskontran, redan innan betalningen av vederlaget är försenad. Ofta kan man förhandla och komma överens om betalningsarrangemang i fråga om vederlag. Det är bra att omedelbart avbryta ackumuleringen av betalningssvårigheter, eftersom försenad betalning av vederlag alltid leder till åtgärder.
Om fakturan inte har betalats senast på förfallodagen sänder Intrum Oy först ett påminnelsebrev 14 dagar efter förfallodagen, varefter den andra anmärkningen är ett betalningskrav. På det försenade beloppet ska man betala betalningspåminnelsekostnader samt dröjsmålsränta, som motsvarar den allmänna räntenivån. I betalningspåminnelsen fastställs en tidsfrist för betalning av skulden.
Intrum Oy debiterar kostnaderna i enlighet med bestämmelserna om betalningspåminnelser och betalningskrav i indrivningslagen.
När man betalar fakturan med betalningsuppgifterna i brevet senast på förfallodagen, är saken i ordning. Du kan också betala fakturan genom att logga in i tjänsten Mitt Intrum, som är öppen dygnet runt.
Om man inte kan betala fakturan senast på förfallodagen för betalningspåminnelsen, är det snabbaste sättet att få hjälp att logga in i tjänsten Mitt Intrum. För detta behövs bankkoder samt det ärendenummer som anges i brevet. I Mitt Intrum är det enkelt att betala skulden, föreslå en betalningsplan eller skicka ett meddelande till Intrums kundtjänst.
Du kan också kontakta Intrum per telefon med de kontaktuppgifter som nämns i brevet. Om du inte har brevet kan du ringa till Intrums telefonväxel, varifrån du vidarekopplas till kundtjänsten.
Intrum Oy:s kundtjänst: 09 2291 1954 (msa/lna)
E-post: asuminen@intrum.com
En fordran övergår till indrivning, om avgiften fortfarande inte betalas inom utsatt tid. Då vidtar Haso vid behov rättsliga åtgärder för hävande av bostadsrättsavtalet och indrivning av sina fordringar genom utsökning. Gäldenären svarar för rättegångskostnaderna i enlighet med domstolens beslut. Rättegången leder till en anmärkning i kreditupplysningarna.
Efter att ha fått domstolens beslut om hävande av bostadsrättsavtalet kontrollerar Haso om svaranden/gäldenären har överlåtit lägenheten i bostadsrättsbolagets fria besittning i enlighet med beslutet. Vid behov söks hos utsökningsmyndigheten verkställighet av vräkning och betalningsfordringar.
Kontrollera om du har rätt till FPA:s stöd
Du kan få bostadsbidrag för betalning av vederlaget för en bostadsrättsbostad.
Om du har svårigheter med att betala vederlaget, är det bra att utreda möjligheten att få FPA:s bostadsbidrag eller utkomststöd. På FPA:s webbplats finns en räknare som du kan använda för att kontrollera om du har rätt till bostadsbidrag. På FPA:s webbplats kan du också fylla i ansökan om bostadsbidrag.
Se räknaren för bostadsbidrag på FPA:s webbplats.