Vastikkeet ja maksut

Tietoa asumisoikeusasumiseen liittyvistä erilaisista maksuista ja niiden määräytymisestä.

Ennen asumisoikeusasuntoon muuttamista asumisoikeuden haltijalta peritään asumisoikeusmaksu. Tämän lisäksi asukas maksaa vuokraan verrattavaa kuukausittaista käyttövastiketta, vesimaksua sekä mahdollisia muita käyttökorvauksia.

Lisätietoa myös sivulla ”Mitä on asumisoikeusasuminen
.

Maksuhäiriöt

Joskus omassa taloudessa voi tulla eteen yllätyksiä ja haastavia aikoja. Silloin kannattaa toimia ajoissa ja ottaa yhteyttä suoraan reskontraan, jo ennen kuin vastikemaksu on myöhässä. Vastikemaksuista voi usein neuvotella ja sopia maksujärjestelyistä. Maksuvaikeuksien kasaantuminen kannattaa katkaista heti, sillä vastikemaksujen viivästyminen aiheuttaa aina toimenpiteitä.

Tarkista oikeutesi Kelan tukiin

Asumisoikeusasunnon vastikkeen maksuun voi saada asumistukea.

Jos on haasteita maksaa vastikemaksuja, kannattaa selvittää myös mahdollisuus saada Kelan asumis- tai toimeentulotukea. Kelan sivuilla on laskuri, jonka avulla voi arvioida, onko oikeutettu asumistukeen. Kelan sivuilla voi myös täyttää asumistukihakemuksen.

Katso asumistuen laskuri Kelan sivuilla.


Helsingin kaupunki tarjoaa asumisneuvontaa 

Jos kaipaat tukea muissa asumiseen ja asumismenoihin liittyvissä asioissa, tarjoaa Helsingin kaupunki maksutonta neuvontaa. Asumisneuvonta palvelee bottina tai ajanvarauksella muutamassa aikuissosiaalityön palvelupisteessä. 

Katso kaupungin palvelupisteiden yhteystiedot 

Sivu päivitetty 14:33 12.4.2024