Kodin tuholaiset

Mikä kotona mönkii? Kodin kutsumattomat asukkaat voivat olla ärsyttäviä ja haitallisia, mutta harvoin ihmiselle vaarallisia.

Kodin tuholaisten torjunnassa on tärkeää kiinnittää huomiota ennaltaehkäisyyn. Tässäkin asiassa erityisesti keittiön siistiminen, ruokatarvikkeiden fiksu säilyttäminen, kylpyhuoneen säännöllinen siivous sekä jätteistä huolehtiminen auttavat jo paljon.

Aina huolellisuuskaan ei kuitenkaan auta. Kutsumattomia vieraita voi huomaamattaan tuoda vaikkapa ruokakaupasta elintarvikkeiden mukana. Myös matkalla ja matkatavaroiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta niiden joukossa ei vahingossa tuo tuliaisena ikäviä vieraita, kuten luteita.

Jos kuitenkin havaitset kotona tuholaisia, on syytä toimia viivyttelemättä. Näin ongelma ei laajene ja pahimmassa tapauksessa leviä myös naapurustoon. Monet hyönteiset siirtyvät helposti rakenteiden, kuten putkivientien ja hormien kautta asunnosta toiseen varsinkin vanhemmissa rakennuksissa. Suurimmasta osasta tuholaisia pääsee eroon ihan kotikonstein, kun taas osa, kuten luteet tai torakat vaativat jo ammattilaisten suorittamia järeämpiä toimenpiteitä.

Jos siis ongelma havaitaan ja siihen puututaan heti, voi olla, että yhdenkin asunnon käsittely riittää. Muussa tapauksessa on ryhdyttävä koko kerroksen tai koko rapun kattavaan torjuntaan.

Yleisimpiä kodin tuholaisia


Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivulta löytyy esite, jossa on lisää hyödyllistä tietoa eri tuholaisista ja niiden torjunnasta.


Sivu päivitetty 13:19 12.4.2024