Asumisoikeus­sopimus

Asumisoikeussopimus on tärkeä dokumentti. Sopimus kannattaa säilyttää huolellisesti. Asumisoikeusmaksun takaisinmaksun ehtona on alkuperäisen asumisoikeussopimuksen palauttaminen Hasolle.

Saatuasi Hasolta ilmoituksen, että sinut on hyväksytty asumisoikeuden haltijaksi, on seuraavaksi vuorossa asumisoikeussopimuksen laatiminen Hason kanssa. Allekirjoitustilaisuudessa tai sähköisen allekirjoittamisen yhteydessä saat tarkempaa tietoa tulevan kotisi ja asuinkiinteistösi käytännöistä.


Asumisoikeussopimus
on tärkeä dokumentti

Kun sopiva koti on löytynyt ja hakijan tiedot esimerkiksi järjestysnumeron ja varallisuuden suhteen on tarkastettu, voidaan laatia asumisoikeussopimus. Se on kirjallinen sopimus, jonka asuntoon muuttava asumisoikeuden haltija ja Haso solmivat.

Sopimus allekirjoitetaan  yleensä sähköisesti, mutta voit myös sopia allekirjoituksesta paikanpäällä asuntovälittäjän kanssa.

Sopimuksesta ilmenee muun muassa 

  • talon omistajan eli Hason tiedot
  • asumisoikeuden haltijan tai haltijoiden (esim. puolisot yhdessä) tiedot
  • asumisoikeudesta perittävän asumisoikeusmaksun suuruus
  • asunnon tiedot, eli tiedot siitä, mitä asumisoikeuden haltija saa asumisoikeuden perusteella yksinomaiseen käyttöönsä ja hallintaansa
  • huoneiston hallinnan eli tilojen luovutusajankohta, eli vastuiden alkamispäivämäärä
  • käyttövastikkeen ja muiden maksujen määrä ja niiden suorittaminen

Kaikki maksukuitit (asumisoikeusmaksu, vastike- ja muut kuukausittaiset maksut sekä mahdollinen pesulan pantti) toimitetaan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.  


Sopimuksen säilyttäminen

Sopimus kannattaa säilyttää huolellisesti. Jos sopimus on allekirjoitettu käsin, on asumisoikeusmaksun takaisinmaksun ehtona myös alkuperäisen asumisoikeussopimuksen palauttaminen Hasolle. Alkuperäiseen sopimukseen tehdään merkintä sen lakkaamisesta.

Jos alkuperäinen sopimus on allekirjoitettu sähköisesti, saa asumisoikeudenhaltija irtisanoessaan vahvistuksen asumisoikeuden lakkaamisesta. Jos sopimus on lainan vakuutena pankissa, on asuntovälittäjä irtisanomisen jälkeen yhteydessä pankkiin Hasolla olevan panttaussitoumuksen mukaisesti.

Mikäli alkuperäinen asumisoikeussopimus on esimerkiksi pankissa lainan panttina, kopion Hason kappaleesta voi tilata hintaan 15 euroa. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Haso säilyttää oman kappaleensa allekirjoitetusta sopimuksesta asukasrekisterissä.


Muutokset
asumisoikeussopimukseen

Tutustu sivustolla kohtaan ”Elämän muutostilanteet

Sivu päivitetty 12:10 15.2.2024