Vinkkejä asunnon hakemiseen

Asunnonhakuun on monta reittiä. Asuntoa kannattaa hakea aina oman todellisen asumistarpeen mukaisesti.

a) Tavallinen asuntohakemus

Jos sinulla ARAn myöntämä järjestysnumero, voit hakea Hason asuntoa mistä tahansa olemassa olevasta kohteesta tavallisella asuntohakemuksella. Asuntoja voi myös tarkastella vapautuvien asuntojen sivulta.


b) Talon sisäinen hakemus, eli asunnon vaihto samassa kohteessa

Jos toiveena on löytää uusi koti nimenomaan samassa talossa, kannattaa täyttää talon sisäinen hakemus. Jos talossa vapautuu asuntoja, tarjotaan niitä ensin niille talossa jo asuville asukkaille, joilla on voimassa talon sisäinen hakemus.

Sisäisessä vaihdossa et tarvitse järjestysnumeroa. Myöskään varallisuutta ei tarkasteta.


c) Asunnon keskinäinen vaihto

Hason asukkaana voit myös itse tiedustella muiden asumisoikeusasukkaiden kodinvaihtohalukkuutta. Voit esimerkiksi vaihtaa asuntoa naapurisi kanssa.

Uutta kotia voi myös lähteä etsimään esimerkiksi asukkaiden omasta asunnonvaihtopörssistä. Voit jättää pörssiin oman ilmoituksen, tai voit vastata toisen jättämään ilmoitukseen. Kun sopiva koti löytyy, tekee kumpikin keskinäisen vaihdon hakemuksen. Kun hakemus on hyväksytty, tehdään vaihtajille uudet asumisoikeussopimukset. Asunto voi olla myös toisen asumisoikeusyhtiön asunto.

Keskinäisessä vaihdossa et tarvitse järjestysnumeroa. Myöskään varallisuutta ei tarkasteta.


d) Uudiskohteen asunnon hakeminen

Uusien, valmistumassa olevien ja niissä vapaina olevien kohteiden asuntojen myynnistä vastaa Helsingin kaupungin asuntotuotanto. Uudiskohteiden hakemus tehdään siis suoraan asuntotuotannolle, ei Hasolle.

Uudiskohteeseen tarvitset aina ARAn järjestysnumeron.


Usein kysyttyjä kysymyksiä hakemisesta

Lue lisää hakemiseen liittyvistä asioista

Sivu päivitetty 12:57 7.6.2024