Vinkkejä asunnon hakemiseen

Asuntoa kannattaa hakea aina oman todellisen asumistarpeen mukaisesti.

Hakemuksen täyttäminen

Hakemuksen voi täyttää hyvin monella tavalla. Osa hakijoista jättää hakemuksen rajaukset hyvin väljäksi ja laittaa hakukriteereiksi vain tietyn alueen (esim. Itä-Helsingin) kaikkien kaupunginosien kaikki yksiöt ja kaksiot, eikä rajaa hakemusta lainkaan vastikkeen tai asunnon koon perusteella.

Osa taas hakee hyvin tarkasti vain tiettyjen kohteiden tietyn kokoisia ja hintaisia asuntoja, asettaen hyvin tarkat rajat enimmäisvastikkeelle sekä neliömäärälle.

Jos hakukriteerit jäävät liian laveaksi, on tuloksena turhaan tarjouksia asunnoista, jotka eivät todellisuudessa kiinnosta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että toinen hakija, joka aidosti olisi kiinnostunut asunnosta ei välttämättä saa tarjousta.

Jos hakukriteerit taas asettaa liian kireiksi, voi olla, että kiinnostava asunto onkin vain kaksi euroa hakemuksessa ilmoitettua vastikerajaa kalliimpi. Usein myös neliömäärä voi hakemuksessa olla rajattu niin, että toivottu neliömäärä alittuu niukasti tarjolla olevan asunnon kokoon nähden. Tällaisessa tilanteessa asuntoa ei voida tarjota, sillä se ei vastaa hakijan lomakkeella ilmoittamia vaatimuksia.


Mistä asuntoa kannattaa hakea?

Jos uuden kodin sijainnilla ei ole suurta merkitystä, kannattaa hakemukseen merkitä kaupunginosia, jotka sijaitsevat kauempana Helsingin keskustasta. Asuntojen vaihtuvuus on suurinta niillä alueilla, joilla on eniten Hason asuntoja. Esimerkiksi Fallkullasta, Laajasalosta, Kivikosta, Myllypurosta, Viikistä, Viikinmäestä, Vuosaaresta tai Kuninkaantammesta kodin voi saada jo tuoreellakin järjestysnumerolla. 

Lähellä keskustaa, kuten Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa, vaihtuvuus on puolestaan ollut viime vuosina hyvin vähäistä. Kannattaa myös tarkistaa, onko hakualueella ylipäätään olemassa hakukriteerien kaltaisia asuntoja. Esimerkiksi kuuden huoneen asuntoja Hasolla on vain muutamassa kohteessa.


Millaisella numerolla asunnon saa?

Vuoden 2023 loppuun asti oli voimassa kuntien järjestysnumeroita, jotka oli myönnetty jo 1990-luvun alussa. Uusia järjestysnumeroita haetaan ARAn palvelusta.

Haso saa runsaasti asuntohakemuksia, mutta ne kohdistuvat hyvin eri tavoin eri tyyppisiin koteihin ja taloihin. Hakemuksia on jonossa runsaasti.

Yleisesti vapautuvasta asunnosta lähetetään tarjous 50–250 pienimmän järjestysnumeron ilmoittaneelle hakijalle, joiden hakukriteerit vastaavat haettavan asunnon tietoja.


Lue lisää hakemiseen liittyvistä asioista

Sivu päivitetty 14:13 7.3.2024