Ohje taloturvallisuustoiminnan järjestämisestä

Tämän taloturvallisuusohjeen tarkoituksena on antaa suuntaviivat turvallisuustoiminnan toteuttamiselle Hason kiinteistöissä.

1. Ohjeen tarkoitus

Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa suuntaviivat turvallisuustoiminnan toteuttamiselle Hason (myöhemmin yhtiö) kiinteistöissä. 

Ohje täydentää lakisääteistä ohjeistusta ja sillä pyritään yhdistämään Hason taloturvallisuustoiminta osaksi lakisääteistä toimintaa sekä selkeyttämään eri toimijoiden tehtävät ja vastuut. 


2. Turvallisuustoiminnan organisointi

2.1 Kohdekohtainen turvallisuushenkilöstö

Jokaiseen kohteeseen valitaan turvallisuushenkilö (suojelujohtaja). Lisäksi väestönsuojakohtaisesti valitaan väestönsuojan hoitaja ja hänen sijaisensa.  Nimeämisen tekee ensijaisesti talohallitus, tai sen sijaan asukaskokous. Suojelujohtaja voi samalla olla väestösuojan hoitaja tai varahoitaja.

2.2 Aluekohtainen turvallisuushenkilöstö eli turvallisuustiimit

Kohteet ryhmitetään alueellisiksi kokonaisuuksiksi, joita kutsutaan turvallisuuslohkoiksi. Lohkot muodostetaan luontevasti toistensa läheisyydessä sijaitsevista kohteista. Kohteita lohkossa voi olla 5–20 kpl eli lohko on maantieteellisesti painottunut kokonaisuus. Lohkojaosta päättää yhtiö.

Turvallisuustiimit kootaan lohkokohtaisesti järjestettävissä asukasilloissa, jossa rekrytoidaan turvallisuustiimien jäsenet. Kukin turvallisuustiimi valitsee keskuudestaan tiimin vetäjän ja tälle varamiehen, jotka ovat lohkon turvallisuustoiminnan vastuuhenkilöt. Haso ylläpitää listaa turvallisuushenkilöistä.

2.3 Turvallisuuskoordinaattori

Yhtiön nimittämän turvallisuuskoordinaattorin tehtävänä on koko yhtiön alueella tukea, auttaa ja opastaa niin asukkaita ja turvallisuustiimejä kuin isännöitsijätoimiston työntekijöitä ja johtoa kaikissa kodin ja asumisen turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä. Turvallisuuskoordinaattori tekee myös aloitteita mm. yhtiön turvallisuustoiminnan kehittämisestä sekä taloturvallisuuden edistämisestä. 

Koordinaattorin tehtävänä on yhtiön tuella huolehtia siitä, että kohtien 2.1–2.2 mukainen organisaatio muodostetaan, minkä jälkeen koordinaattori toimii tiimien ja kohteiden turvallisuustoiminnan ohjajana. Turvallisuuskoordinaattori raportoi yhtiön toimitusjohtajalle sisältäen mm. taloturvallisuutta edistävien esitysten tekemisen.  


3. Turvallisuustiimien toiminta

3.1 Turvallisuustiimin tehtävät

Turvallisuustiimien tehtävä on yhdessä yhtiön edustajien kanssa huolehtia oman lohkonsa kiinteistöjen turvallisuusasioiden käytännön toteuttamisesta. 

Tiimin tehtävään sisältyy: 

  • turvallisuuskävelyt ja niistä raportointi (liite 1)
  • oikeus osallistua yhtiön tilaamien pelastussuunnitelmien ja omavalvontaraportointien edellyttämiin kiinteistötarkastuksiin
  • oman lohkon turvallisuusasioiden kehittäminen ja niistä tiedottaminen yhteistoiminnassa kohteiden turvallisuushenkilöiden kanssa                              
  • kohde tai lohkokohtaisten asukkaille suunnattujen koulutus- ja valistustilaisuuksien järjestäminen; tiimin jäsenet muodostavat linkin oman kohteensa ja tiiminsä välille
  • oman lohkon kohteiden suojeluasioista raportoiminen yhtiölle sisältäen taloturvallisuutta   edistävien esitysten ja vuosisuunnitelman tekemisen Turvallisuustiimi ei vastaa kiinteistöjen lakisääteisten velvollisuuksien täyttämisestä, vaan vastuu niistä on aina yhtiöllä.

3.2 Yhtiön rooli turvallisuustiimien toiminnassa

Yhtiö osallistuu turvallisuustoimintaan isännöitsijätoimiston välityksellä hallinnollisesti, esim. avustamalla asukasiltojen järjestämisessä. Isännöitsijätoimisto voi selvittää soveltuvia tiloja turvallisuustiimien toiminnalle. 


4. Turvallisuuskoulutus

4.4 Turvallisuustiimien jäsenet ym.

Turvallisuuskoordinaattori, suojelujohtajat ja turvallisuustiimien jäsenet sijaisineen osallistuvat Asuinkiinteistön turvallisuuskurssille (9h) ja turvallisuuskävelykurssille (4h). Hätäensiapukurssi (3h) toimii täydennyskoulutuksena. Turvallisuuskoordinaattori osallistuu koulutuksiin tarpeen mukaan. Väestönsuojan hoitajat sijaisineen osallistuvat Väestönsuojan hoitajan koulutukseen (4h). Jokainen kohde maksaa omien osallistujiensa koulutusmaksun. 

4.5 Asukkaat

Asukkaita muistutetaan, että jokainen on velvollinen ilmoittamaan havaitsemistaan turvallisuuspuutteista tai -riskeistä yhtiölle/isännöitsijätoimistolle pelastussuunnitelman mukaan. 


Helsingissä 6. päivänä syyskuuta 2019        

Juha Viljakainen, toimitusjohtaja 

Liitteet:

Sivu päivitetty 13:19 18.12.2023