Siivous ja kunnossapito
Koti on hyvä pitää kunnossa jo ihan omankin viihtyvyyden kannalta.
Tällä sivulla
- Koti kuntoon!
- Astianpesukone ja pyykinpesukone
- Asuntopiha
- Ilmanvaihto
- Keittiön kodinkoneet
- Kylpyhuone
- Lattiapinnat
- Parvekkeet, parvekelasit
- Patterit ja termostaatit
- Sauna ja kiuas
- Seinäpinnat ja katot
- Vesi- ja viemärikalusteet
- Lisätietoja Kodin kansiossa
- Lue myös...
Koti kuntoon!
Kodin kunnossapito ja pienten, säännöllisten huoltotöiden suorittaminen ovat tärkeitä kodin asumisturvallisuuden ja viihtyvyyden kannalta. Asunnon haltijalla on velvollisuus pitää siitä mahdollisimman hyvää huolta.
Erilaisiin kunnossapito- ja huoltovastuisiin voi tutustua vastuunjakotaulukon avulla. Osa pienten huoltotöiden ja korjausten vastuista voi siis kuulua asukkaalle itselleen, ja osa taas kohteelle eli Hasolle, eli silloin huoltoyhtiö tai huollon sopimuskumppani on oikea tekijä.
- Astianpesukone voi alkaa haista, kun siihen kertyy likaa. Puhdista siis jätesihti säännöllisesti ja pese kone välillä etikalla tai astianpesukoneelle tarkoitetulla puhdistusaineella. Myös sitruunahappo käy koneen puhdistamiseen, sillä se tehoaa hyvin kalkkisaostumiin.
- Myös pyykinpesukone kaipaa puhdistusta ja nukkasihdin tyhjennystä säännöllisin väliajoin.
Ehkäise vesivahingot!
- Pesukoneiden vesiputkien ja letkujen liitos kannattaa välillä tarkistaa, jotta löystynyt liitos ei irtoa ja aiheuta vesivahinkoa.
- Vakuutusyhtiöt suosittelevat pesu- ja astianpesukoneiden poisto- ja täyttöletkujen uusimista 10 vuoden välein. (Astianpesukoneen asennuksen saa tehdä ainoastaan valtuutettu asennusliike.)
- Valuma-allas on nykyisin pakollinen astianpesukoneen alla. Lisäksi on suositeltavaa laittaa vuotoallas myös kylmälaitteen alle.
- Huoneistojen normaali varustetaso voi vaihdella pesukoneiden liitäntähanojen osalta. Mikäli liitäntähanoja ei ole, asukas voi isännöitsijältä kirjallisen luvan saatuaan asennuttaa ne omalla kustannuksellaan. Työ vaatii aina muutostyöluvan saamisen. Kaikkien vesijohtoliitäntöjen pitää olla paineenkestäviä ja asennuksen saa tehdä vain valtuutettu LVI-asentaja.
- HUOM: Pesukoneita ei saa jättää päälle, kun asunnosta poistutaan. Kun kone ei ole toiminnassa, pitää vesihanan olla suljettuna, sillä jatkuva vedenpaine voi irrottaa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon. Aika ajoin kannattaa varmistaa, etteivät liitoskohdat vuoda.
- Kaikista pesukoneisiin liittyvistä vesivuotojen korjauskustannuksista vastaa asukas, ellei vuodon syy johdu asumisoikeusyhtiöstä. Asukkaan muutostyönä tilaamaan pesukoneeseen liittyvien vuotojen korjauskustannuksista vastaa asukas.
Ilmoita heti huoltoyhtiöön, jos havaitset pieniäkin vesivuotoja.
Oma pieni piha mahdollistaa varsinkin viherpeukaloille paljon mieluisaa tekemistä.
- Asuntoon kuuluvan asuntopihan puhtaanapito, nurmikon hoito ja muut vihertyöt sekä lumityöt ovat asukkaan vastuulla, jollei toisin ole sovittu.
- Omia istutuksia saa tehdä vain isännöitsijän kirjallisella luvalla – poikkeuksena kesäkukat asuntopihalla.
- Kasvit pitää istuttaa vähintään 50 senttimetrin päähän talon rakenteista, jotta vältytään sokkelivaurioilta.
Kodin raikas ilma on tärkeä osa asumisviihtyvyyttä. Siihen voi itsekin vaikuttaa esimerkiksi pitämällä huolta venttiilien puhdistuksesta.
Raitisilmaventtiilit tai -aukot
- Ikkunapuitteissa, -karmeissa tai seinissä olevat raitisilmaventtiilit tai -aukot on aina pidettävä auki, jotta huoneistoon pääsee raitista ilmaa. Pakkasellakaan niitä ei saa sulkea kokonaan. Järjestelmä poistaa huoneistosta tietyn määrän ilmaa ja imee tilalle uutta korvaavaa ilmaa saman määrän.
- Jos raitisilmaventtiilit on tukittu, järjestelmä voi imeä huoneistoon korvausilmaa jopa viemäreistä.
- Jos raitisilmaventtiileitä ei ole, raitisilma otetaan huoneistoon ikkunatiivisteisiin tehtyjen aukkojen kautta.
- Raitisilmaventtiilit ja -aukot puhdistetaan pölystä esim. imuroimalla pehmeällä suulakkeella tai harjaamalla ainakin kaksi kertaa
vuodessa.
Poistoilmaventtiilit
- Poistoilmaventtiilit on säädetty lukittuun asentoon, jota ei itse saa muuttaa, sillä yhteiskanavajärjestelmässä tämä sekoittaa ilmanvaihdon toimintaa talon muissa huoneistoissa.
- Poistoilmaventtiilit puhdistetaan lämpimällä vedellä, pesuaineella ja harjalla pölystä ja rasvasta vähintään kaksi kertaa vuodessa. Ilma-aukon voi pyyhkiä kuivalla liinalla. Venttiilin saa irti kiertämällä sen pyöreää ulkokehikkoa vastapäivään. Venttiilit kuivataan ennen paikoilleen asennusta. Älä koske pyöreän sisäosan säätöihin.
- Ilmanvaihdon omatoimisen pikatarkastuksen voi tehdä laittamalla A4-paperinpalan poistoilmaventtiilin päälle. Jos se imeytyy kiinni venttiiliin, poistoilmaventtiilin kautta virtaa ilmaa oikean suuntaisesti ja riittävästi.
Koneellinen ilmanvaihto
- Uusimmissa Hason asunnoissa voi olla koneellinen sisäänpuhallus- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä, jossa ilma puhalletaan myös sisätiloihin koneellisesti ja lämmitetään. Järjestelmä voidaan toteuttaa erillisillä koneilla tai laitoksilla, joissa voidaan ottaa talteen poistoilman lämpöä. Järjestelmällä voidaan varmistaa riittävä ja vedoton ilmanvaihto kaikissa tiloissa.
- Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto vaatii aina hyvää huoltoa, joten annettuihin toimintaohjeisiin tulee kiinnittää aivan erityistä huomiota.
Huoneilman kosteus
- Kylpyhuoneen ja saunan käyttö sekä pyykin kuivattaminen nostavat huoneilman kosteutta.
- Talopesuloiden ja pyykinkuivaustilojen sekä pihan pyykkinarujen käyttö on suositeltavaa, koska näin asuinhuoneistojen kosteuskuormitus vähenee.
Koska keittiö on usein ahkerassa käytössä, näkyvät elämisen jäljet siinä nopeasti. Myös kodinkoneet kaipaavat säännöllistä huoltoa ja puhdistusta. Se pidentää samalla niiden käyttöikää.
Jääkaappi ja pakastin
- Tarkista jääkaapin sisältö säännöllisesti, pidä hyllyt puhtaina.
- Myös jääkaapin tausta pitäisi muistaa imuroida, sillä sinne kertyvä pöly kuormittaa jääkaapin koneistoa.
- Tarkista, että jääkaapin kondenssiveden poistoputki ei mene tukkoon. Kurkkaa samalla, että jääkaapin takana olevassa kondenssiveden altaassa ei ole hometta. Home aiheuttaa tunkkaisen hajun.
- Pakastimen sulatus kannattaa tehdä säännöllisesti, sillä huurteeton pakastin kuluttaa vähemmän sähköä.
- Älä käytä sulattamisen apuna teräviä esineitä, ne voivat rikkoa seinän tai jäähdytysputkia. Paras apu sulatuksessa on lämminvesiastia.
- Myös pakastimen tausta kaipaa imurointia.
Liesi ja uuni
- Puhdista liesi, uuni sekä uunipellit säännöllisesti. Palanut ruoka irtoaa helpoimmin tuoreena, jolloin mieto pesuaine ja vesikin voi riittää.
- Vältä puhdistamisessa hankaavia aineita tai materiaaleja, kuten teräsvillaa tai karhunkieltä. Ne voivat vaurioittaa pintaa, jolloin lika tarttuu jatkossa entistä helpommin.
- Tee keraamisen tason puhdistus sille tarkoitetuilla välineillä ja aineilla.
- Älä unohda puhdistaa myös lieden tausta ja alusta aika ajoin. Muruset ja muu lika lattialla voivat houkutella myös kodin tuholaisia, kuten turkiskuoriaisia tai sokeritoukkia.
Liesituuletin
- Muista puhdistaa liesituuletin säännöllisesti, jotta siihen kertynyt rasva ei aiheuta hajua tai ongelmia laitteen toiminnassa.
- Rasvoittunut suodatin estää keittiön ilman vaihtumisen suunnitellusti ja voi aiheuttaa palovaaran.
- Suodattimen huolto kuuluu asukkaalle. Liesituulettimen metallisen rasvasuodattimen voi pestä käsin tai tiskikoneessa.
- Kertakäyttöinen aktiivihiilisuodatin pitää vaihtaa säännöllisesti.
Hyvästä hygieniasta huolehtiminen pitää kylpyhuoneen raikkaana.
- Kylpyhuoneen lattia ja seinät suihkun ympäristössä kannattaa suihkun jälkeen kuivata. Kuivumista voi tehostaa jättämällä oven raolleen. Kylpyhuoneen lattialämmitys kannattaa pitää päällä. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, ei sitä saa ottaa pois päältä.
- Jos ilmanvaihto on huono, voi se aiheuttaa seinään mustia homepilkkuja. Säännöllinen siivoaminen on tässäkin tärkein teko, sillä lika seinässä ja kaakelien saumoissa on hyvä kasvualusta homeelle.
- Kylpyhuoneen lattia ja seinät suihkun ympäristössä puhdistetaan pesuaineella ja harjalla tai sienellä tarpeen mukaan.
- Kylpyhuoneen siivouksessa emäksinen puhdistusaine (pH 8–11) poistaa rasvalian ja hapan puhdistusaine (pH 3–5) kalkkisaostumat.
- Kylpyhuoneen patteri on useimmiten kytketty talon lämminvesijärjestelmään ja se on aina lämmin. Tee vikailmoitus, jos tällainen patteri on kylmä, vaikka venttiili olisi auki.
Lattiat kannata suojata raskailta esineiden aiheuttamilta naarmulta esimerkiksi huopatassuin.
- Keraamiset laatat ja lattiatiilet puhdistetaan neutraalilla tai heikosti emäksisellä puhdistusaineliuoksella. Haluttaessa voidaan lattia myös hoitaa höyrypuhdistuksella tai puhdistusvahalla.
- Laminaattilattia imuroidaan säännöllisesti. Lattia pestään nihkeällä mopilla, sillä liika kosteus pääsee saumoihin ja lattian alle vaurioittaen laminaattia. Laminaattia ei saa hangata hankausaineilla tai naarmuttavilla välineillä. HUOM! Laminaattia ei voi korjata, vaan usein vaurioitunut laminaatti joudutaan uusimaan koko huonetilan alueelta.
- Muovimatot ja -laatat pestään neutraalilla tai heikosti emäksisellä pesuaineliuoksella, huuhdellaan ja kuivataan. Tarvittaessa päällysteen voi vahata ohuesti vesivahalla. Liuoteaineet, jotka irrottavat PVC-muovin pehmitinaineita, saattavat kovettaa ja kutistaa päällystettä. Myös voimakkaat emäkset ja hapot, kuumat pesuliuokset ja kuuma vesi, hankausaineet sekä hankaavat pesimet vaurioittavat muovipäällystettä ja liimaa, jolla päällyste on kiinnitetty.
- Vahattu parkettilattia. Vahattu parkettilattia puhdistetaan nihkeällä pyyhkeellä pyyhkien. Tahrat poistetaan liuotevahalla. Peruspuhdistus ja vahanpoisto tehdään liuoteaineella, esim. raskasbensiinillä. Parkettilattia suojataan liuotevahalla ja hoidetaan sumupuhdistamalla nestemäisellä liuotevahalla.
Parvekkeesta saa halutessaan sisustettua ja muokattua oman kesäkeitaan!
- Osassa parvekkeista on lasitus, jonka puhdistus kuuluu liikkuvien osien osalta sisä- ja ulkopuolelta sekä liikkumattomien osien osalta sisäpuolelta asukkaalle.
- Pidä parveke puhtaana. Huomaa, että eli esim. maalatulla parvekelattialla ei saa pitää märkiä mattoja, sillä se vaurioittaa helposti pintoja.
- Pidä myös tästä syystä parvekkeen vedenpoistumisaukot avoimina.
- Poista lumi ja jää talvella parvekkeelta.
- Puurunkoisia parvekeovia ei saa pitää jatkuvasti auki, koska ne vaurioituvat.
Muista turvallisuus parvekkeella!
- Ulkotulien käyttö parvekkeella on paloturvallisuusriski, sillä tuli leviää helposti esimerkiksi tuulen vaikutuksesta.
- Parvekekukkalaatikot pitää sijoittaa kaiteiden sisäpuolelle putoamisvaaran takia.
- Lemmikkieläimiä ei saa päästää kiipeilemään parvekkeilla.
HUOM. Omien parvekelasien asennus vaatii aina muutostyöluvan hakemisen.
Taloissa on yleensä kaukolämmitykseen perustuva vesikeskuslämmitys.
- Järjestelmän tasapainotus ja lämmönsäätö kuuluvat asumisoikeusyhtiölle.
- Asukkaat eivät saa omatoimisesti muuttaa patteriventtiilien asetusarvoja, irrottaa termostaatteja tai tehdä patterien ilmauksia, vaan näistä huolehtii huoltoyhtiö.
- Jos huoneistossa on termostaattiset patteriventtiilit, ne pitävät huoneiston lämpötilan automaattisesti tasaisena. Termostaatti pysäyttää lämmityksen tarvittaessa. Patteri voi tämän takia tuntua käteen viileältä lämmityskauden aikanakin.
- Lämmitystä voi säätää patterin termostaatista.
- Termostaattista patteriventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska ilma voi termostaatin luona tällöin lämmetä ympäristöä enemmän ja termostaatti voi turhaan katkaista lämmityksen, vaikka huoneessa on viileää.
- Keskimäärin asuntojen lämpötila on säädetty 21 ºC:een.
- Tee heti vikailmoitus, jos havaitset, että patterista tai sen osista vuotaa vettä tai jos patteri pitää häiritsevää ääntä tai lorisee.
Ahkera saunoja arvostaa varmasti puhdasta ja raikasta saunaa ja hyviä löylyjä!
- Lauteet ja seinät pyyhitään kostealla liinalla. Tarvittaessa voit käyttää mietoa puhdistusainetta. Varmista, että pesuaine on turvallinen puupinnoille.
- Pese myös saunan lattia.
- Jos olet ahkera saunoja, tarkista kiuaskivet muutaman vuoden välein ja vaihda ne tarvittaessa. Puhtaat ja ehjät kivet takaavat miellyttävät löylyt. Samalla kiukaan muu kunto kannattaa tarkistaa. Kiukaan sähkövastuksetkaan eivät ole ikuisia.
- Tarkista saunan ilmanvaihto ja puhdista tarvittaessa ilmanvaihtoventtiilit. Hyvä ilmanvaihto on tärkeää saunan kosteuden haihtumisen kannalta.
- Älä ripusta mitään kuuman kiukaan ylle tai viereen.
- Jos kiuasta ei ole käytetty pitkään aikaan, pitää se sekä kivet puhdistaa ensin pölystä.
- Saunaa ei kannata käyttää varastona.
- Maalatut pinnat huoneiden seinäpinnoilla puhdistetaan pyyhkimällä kuivalla tai nihkeällä liinalla.
- Kosteiden tilojen maalatut seinäpinnat puhdistetaan neutraalilla (pH 6–8) pesuaineliuoksella esim. pehmeää harjaa, pesusientä tai siivousliinaa käyttäen. Pinta huuhdotaan ja kuivataan. Maalattuja pintoja vahingoittavat emäksiset ja happamat puhdistusaineet, pitkäaikainen veden vaikutus, liian lämmin vesi, naarmuttavat hankausaineet ja hankaavat pesimet.
- Tapettipinta puhdistetaan sen rakenteen ja ominaisuuksien perusteella joko imuroimalla, kostealla liinalla tai pesemällä. Liimaväritapetit eivät kestä minkäänlaista puhdistusta. Paperitapetti, jossa on ohut muovikalvo, kestää pyyhkimisen nihkeällä, mutta se ei ole sananmukaisesti pesunkestävä. Tapettipintaa puhdistettaessa on syytä ensin kokeilla tahranpoistoaineella johonkin huonosti näkyvään kohtaan. Jos pintaan ei tule jälkiä, voi koko tapettipinnan puhdistaa.
- Katot puhdistetaan imuroimalla tai lakaisemalla pitkävartisen harjan päälle kietaistulla pyyhkeellä
- Ruiskutasoitekatossa käytetty tasoite liukenee kosteuden vaikutuksesta ja siksi sitä ei saa puhdistaa tai pyyhkiä kostella tai märällä liinalla.
Asunnon vesi- ja viemärikalusteiden asianmukainen käyttö ja hygieenisyydestä huolehtiminen on osa kunnossapitoa.
WC
WC-pönttö kerää lisää bakteereita ja hajuja, jos lika pääsee pinttymään siihen.
- Puhdista WC-pytty kunnolla viikoittain ja käytä siihen sopivaa ainetta.
- Pytty ei ole roskis – mikään muu tuotos ei kuulu sinne! Esimerkiksi ruoantähteet houkuttelevat viemäristössä rottia.
- Pyttyyn kuulumattomat roskat ja jätteet aiheuttavat turhaan tukoksia viemäriverkostossa. Katso siis, että mahdollisesti käyttämäsi WC-raikastin ei tipu pyttyyn ja tuki sitä. Tukkeutunut viemäri voi aiheuttaa vesivahingon.
Vesilukot, lattiakaivot ja viemärit
Jos keittiön tai kylpyhuoneen altaan viemäri vetää huonosti, on ensimmäinen toimenpide vesilukon puhdistus. Jos puhdistaminen edellyttää vesilukon aukaisua, on puhdistamisen jälkeen varmistettava, että vesilukon osat on kiristetty riittävän kireälle, ettei synny vuotoja.
- Jos viemäri tukkeutuu kokonaan, asiasta pitää tehdä vikailmoitus huoltoyhtiöön.
- Likaisen lattiakaivon kautta voi päästä epäpuhtauksia huoneiston ilmatilaan ja siksi märkätilojen lattiakaivot pitää puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa.
- Lattiakaivon puhtaanapitoa voi helpottaa käyttämällä rautakaupasta löytyvää, kannen alle asennettavaa vaihdettavaa suodatinta. Se kerää esim. hiukset niin, etteivät ne pääse syvemmälle lattiakaivoon.
- Päivittäistavara- ja rautakaupoista voi ostaa myös hiussieppareita, joilla hiukset saa näppärästi poistettua lavuaarista.
- Jos lattiakaivo tai vesilukko kuivuu, huoneistoon voi tulla viemärin hajua. Mikäli huoneisto on pitkään tyhjillään, kuivumisen voi estää kaatamalla kaivoon tai vesilukkoon pienen määrän ruokaöljyä.
Lattiakaivon puhdistusohje:
- Ritilä nostetaan pois paikoiltaan.
- Hiukset ja muu kiinteä jäte poistetaan.
- Lattiakaivo ja sen osat pestään lämpimällä vedellä, pesuaineella ja harjalla.
- Lattiakaivo desinfioidaan.