Muutostilanteet asumisessa
Asumisoikeusasuminen on monelle pitkäaikainen valinta. Joskus alkuperäinen koti ei kuitenkaan enää palvele parhaalla mahdollisella tavalla, kun oma elämäntilanne muuttuu. Sopimukseen voi silloin tehdä muutoksia, asuntoa voi vaihtaa, tai asumisoikeudesta voi myös luopua kokonaan.
Tällä sivulla
- Muutokset asumisoikeussopimukseen
- Asumisoikeuden luovutus
- Keskinäinen asunnonvaihto
- Asunnon väliaikainen vuokraaminen
Muutokset asumisoikeussopimukseen
Yleisimpiä muutoksia ovat nimenmuutokset ja perhesuhteiden muutokset, jotka vaativat asumisoikeussopimuksen päivittämistä.
Nimen vaihtumisesta pitää ilmoittaa Hasoon. Helpoiten ilmoittaminen onnistuu jatkossa Hason asukassivujen kautta. Tieto nimenmuutoksesta toimitetaan myös huoltoyhtiöön, joka hoitaa nimen muuttamisen asunnon oveen tai postilaatikkoon.
Jos olet asumisoikeuden haltija ja nimenmuutos otetaan käsittelyyn, pitää siinä vaiheessa toimittaa myös kopio virkatodistuksesta tai uudesta henkilöllisyystodistuksesta. Kopio liitetään asumisoikeussopimuksen yhteyteen, koska asumisoikeussopimus on laadittu vanhalla nimellä.
Asumisoikeuslaki velvoittaa, että asumisoikeuden haltija tai haltijat asuvat huoneistossa itse. Mikäli erotapauksissa pois muuttava henkilö on myös asumisoikeuden haltija, hänen on luovutettava asumisoikeutensa/osuutensa asumisoikeudesta huoneistoon asumaan jäävälle. Luovutus on juridinen prosessi.
Lataa luovutuslomake kohdassa ”Asumisoikeuden luovutuslomake”.
Kuolinpesän edustajan pitää tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitus kuolinpesän puolesta isännöitsijätoimistoon. Asumisoikeus voidaan myös siirtää luovutuksella elossa olevalle henkilölle. Asumisoikeusasuntoa ei voi jättää perikunnan hallintaan.
HUOM. Myös tapauksissa, joissa asumisoikeus on kahden haltijan nimissä ja toinen heistä kuolee, asuntoon jäävälle haltijalle on tehtävä uusi asumisoikeussopimus pelkästään hänen nimiinsä. Kuolinpesä voi luovuttaa osuutensa asumisoikeudesta perunkirjoituksen jälkeen.
Mikäli kuolinpesä irtisanoo asumisoikeusasunnon, tarvitaan irtisanomisilmoitukseen kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoitus tai valtakirjat niiltä osakkailta, jotka eivät allekirjoita ilmoitusta. Jotta irtisanominen olisi laillinen, tarvitaan irtisanomisen liitteeksi kuolleen asumisoikeuden haltijan virkatodistus tai perukirja, jos perukirja on jo laadittu. Mahdollinen testamentti on myös toimitettava isännöitsijätoimistoon.
Irtisanomisaika on kolme kuukautta, jonka ajan vastuut asunnosta säilyvät kuolinpesällä. Irtisanomisaika alkaa siitä päivästä, kun nämä tarvittavat dokumentit (allekirjoitettu irtisanomisilmoitus, kuolleen henkilön virkatodistus ja mahdolliset tarvittavat valtakirjat kuolinpesän osakkailta) ovat saapuneet isännöitsijälle.
Irtisanomisilmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hintalaskelma asumisoikeusmaksun arvosta toimitetaan kuolinpesälle tai kuolinpesän edustajalle, kun irtisanominen otetaan käsittelyyn. Asumisoikeusmaksu määräytyy kuolinpäivän rakennuskustannusindeksin mukaan.
Asumisoikeuden luovutus
Luovutus on yksi vaihtoehto, jos asumisoikeus halutaan pitää saman perheen sisällä.
Asumisoikeuden haltija voi luovuttaa asunnon puolisolle tai suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa olevalle sukulaiselle, tai muulle vakituisesti huoneistossa asuvalle perheenjäsenelle. Muulle henkilölle huoneistoa ei voi luovuttaa.
Asunnossa tulee asua itse vähintään kaksi vuotta ennen kuin sen voi luovuttaa. Ainoastaan asumisoikeuden yhteisomistajuuden voi purkaa osaomistajan eduksi, vaikkei asunnossa olisi vielä asunut kahta vuotta.
Lisätietoa luovutuksesta löytyy asumisoikeuslain luvusta 6.
Luovutusten käsittely kestää noin 1–2 kk jonotilanteen mukaan. Käsittelyajan aikana lasketaan asumisoikeuden nykyarvo. Hinnanvahvistus toimitetaan luovutuksen antajalle ja saajalle, ja Haso-myyjä sopii uuden sopimuksen allekirjoittamisesta osapuolten kanssa.
Luovutuksissa asumisoikeusmaksua tai sen osuutta ei palauteta Hasosta asukkaan tilille välissä, vaan luovutuksen antajan ja saajan tulee sopia raha-asioista keskenään.
Asukkaan kappale asumisoikeussopimuksesta tulee lisäksi palauttaa Hasolle osana luovutusta.
Lataa lomake alta, tulosta, allekirjoita ja toimita lomake isännöintitoimistoon joko Turvapostilla, postitse tai viemällä se asiakaspalveluun. Katso asiakaspalvelun yhteystiedot.
Keskinäinen asunnonvaihto
Joskus sopiva vaihtoehto uudeksi kodiksi voi löytyä samasta talosta, esimerkiksi asukkaiden oman asunnonvaihtopörssin kautta.
Oman asunnon tiedot sekä toiveet esimerkiksi vaihtoasunnon koosta, sijainnista ja varustelusta voi ilmoittaa Hason asunnonvaihtopörssissä. Myös muiden asumisoikeusyhtiöiden asukkaat voivat jättää vaihtoilmoituksen tai vastata niihin.
Huomioitavaa vaihtamisessa
- Jos pörssistä tai muualta löytyy sopiva asunnonvaihtokumppani, tehkää yhdessä keskinäisen vaihdon hakemus Hasolle. (Hakemuslomake on alempana tällä sivulla.)
- Asuntojen keskinäisessä vaihdossa ei tarvita järjestysnumeroa.
- Asuntoa voi vaihtaa myös eri asumisoikeusyhtiöiden välillä.
- Vaihtohakemuksen käsittelyaika on noin 1–2 kk, mikä kannattaa huomioida kummallekin sopivaa vaihtoajankohtaa miettiessä.
- Asunnot otetaan vastaan puolin ja toisin siinä kunnossa, kuin ne ovat. Asuntoihin kannattaa siis tutustua hyvin huolellisesti etukäteen.
- Ennen kuin asunnon vaihto on käsitelty ja hyväksytty Hasolla, voidaan asunnossa tarkastaa mahdollisesti tehdyt luvanvaraiset ja hyväksytyt muutostyöt. Muutostöiden kuitit tulee toimittaa Hasolle.
- Keskinäisissä vaihdoissa kummallekin asunnolle lasketaan asumisoikeuden luovutushinta samaan tapaan kuin pois muutettaessa. Vaihtotilanteessa summaa ei palauteta asumisoikeuden haltijalle, vaan se siirretään suoraan uudelle sopimukselle. Mahdollinen erotus maksetaan tai laskutetaan erotuksen suuruuden mukaan.
- Vanha sopimus palautetaan Hasolle aivan kuten asumisoikeutta irtisanottaessa.
- Sopimusmuutokset tehdään myynnin kanssa, jonka jälkeen molemmat osapuolet allekirjoittavat uudet sopimukset.
- Muutosta ei saa sopia, ennen kuin vaihtohakemukset on käsitelty, hyväksytty ja uudet sopimukset on allekirjoitettu.
- Osoitteenmuutoksesta pitää aina tehdä ilmoitus myös Digi- ja väestöviraston sähköisessä palvelussa. Osoitetietoja ei siirretä eteenpäin Hason rekisteristä.
Ennen muuttoa keskinäinen vaihto käsitellään Hasossa ja molemmat vaihtajat allekirjoittavat uudet asumisoikeussopimukset. Muutosta ei saa sopia, ennen kuin vaihtohakemus on käsitelty, hyväksytty ja uudet sopimukset on allekirjoitettu.
Lataa lomake alta, tulosta, allekirjoita ja toimita lomake isännöintitoimistoon joko Turvapostilla, postitse tai viemällä se asiakaspalveluun. Katso asiakaspalvelun yhteystiedot.
Asunnon väliaikainen vuokraaminen
Asumisoikeusasunto on tarkoitettu ensisijaisesti asumisoikeuden haltijan ja hänen perheensä käyttöön. Vuokraus on kuitenkin mahdollista tietyin ehdoin.
HUOM. Airbnb-tyyppinen majoitustoiminta on asumisoikeusasunnossa kiellettyä.
Kokonaan asunnon saa vuokrata eli luovuttaa määräajaksi toisen hallintaan ainoastaan, mikäli asumisoikeushaltija joutuu oleskelemaan tilapäisesti toisella paikkakunnalla (hakualueen* ulkopuolella) työn, opiskelun tai muun vastaavan syyn vuoksi.
Asunnon vuokrausta varten asumisoikeuden haltija tarvitsee Hasolta erillisen luvan. Lupaa haetaan Hason asukassivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Hakemuksen liitteeksi pitää toimittaa työ- tai opiskelutodistus. Samalla on ilmoitettava hallinnan luovutuksen sovittu tai todennäköinen aika. Myös vuokrasopimuksen kopio on toimitettava Hason asiakaspalveluun, kun sopimus on solmittu.
Tietyin ehdoin vuokraamislupaa voidaan jatkaa yli kahden vuoden, jolloin asumisoikeuden haltijan on anottava uusi vuokrauslupa viimeistään kuukausi ennen kahden vuoden luovutusajan päättymistä. Vuokrauslupa voidaan myöntää enintään kahdeksi kaksivuotiskaudeksi. Toisen kaksivuotiskauden kohdalla luvan myöntämiselle tulee olla erittäin pätevät ja perustellut syyt. Kolmanneksi tai useammaksi kaksivuotiskaudeksi lupaa ei myönnetä.
Huomioitavaa vuokrauksessa:
- Asumisoikeussopimuksen mukaista asuntoa ei voi vuokrata ennen kuin asumisoikeuden haltijan oma hallinta asunnosta alkaa, eli aikaisintaan ensimmäisenä mahdollisena muuttopäivänä.
- Kriteerien täyttyessä ja luvan saatuaan haltija vastaa vuokralaisen hankinnasta ja vuokrasopimuksesta.
- Vuokrasopimuksen tulee olla määräaikainen.
- Huoneiston saa vuokrata enintään kahdeksi vuodeksi.
- Asumisoikeussopimuksen haltijaa koskevat sopimuksen mukaiset vastuut myös koko edelleenvuokrauksen ajan.
- Vastuu asunnon kunnosta ja vastikkeiden maksusta säilyy asumisoikeuden haltijalla koko edelleenvuokrauksen ajan.
*Hakualueen muodostavat: Helsinki, Espoo, Vantaa sekä Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Vuokrauslupaa ei voida myöntää, jos työ- tai opiskelupaikka sijaitsevat näillä paikkakunnilla.
Vuokrausluvan lomake löytyy asukassivuilta.
Alivuokralaisen voi ottaa, kunhan alivuokralaisen hallussa on enintään puolet (50 %) huoneiston pinta-alasta. Alivuokrauksessa asumisoikeuden haltija asuu huoneistossa samanaikaisesti alivuokralaisen kanssa.
Alivuokraukseen ei tarvitse Hason lupaa, mutta vuokralaisesta on aina ilmoitettava isännöitsijätoimistoon vesimaksua varten ja huoltoyhtiöön talonkirjoja varten.
Muutosilmoituslomakkeen voi täyttää asukassivuilla.