Vapaaehtoistoiminta kehittää talon turvallisuutta

Hason taloissa asukkailla on mahdollisuus osallistua monipuoliseen vapaaehtoistoimintaan. Lähes kaikissa taloissa toimii oma asukastoimikunta, joka järjestää asukaskokouksia ja muita yhteisiä tapahtumia. Vapaaehtoistoiminnan rooleihin kuuluu myös turvallisuushenkilön tehtävä.

Nainen avaa ulko-oven.

Asukaskokouksen valitseman turvallisuushenkilön tehtäviin kuuluu muun muassa havainnoida asuinympäristöä. Havaitessaan mahdollisen puutteen tai turvallisuusriskin hän tekee siitä vikailmoituksen. Henkilö myös viestii muille asukkaille turvallisuuteen liittyvistä asioista, ja kehittää näin osaltaan koko talon toimintaa. Turvallisuushenkilö voi myös tehdä turvallisuuteen liittyviä esityksiä ja parannusehdotuksia, sekä osallistua Helpen järjestämään Asuinkiinteistön turvallisuus -koulutukseen.

Tapasimme turvallisuushenkilönä toimivan Aino Tuominiemen. Hän asuu Kuusikkotiellä ja on toiminut turvallisuushenkilönä kaksi vuotta. Mikä sai Ainon ryhtymään tähän vapaaehtoistehtävään?

– Väestönsuojelu ja varautuminen ovat jo pitkään olleet itseäni kiinnostavia aiheita. Tämä tehtävä sopii minulle hyvin myös oman vakuutusalan työni ja partioharrastuksen myötä. Riskiajattelu ja ennakoiva toiminta taitavat olla minulle luontaisia, tuumii Aino.
– Tehtävään ei myöskään ollut suunnatonta tunkua, joten tuntui helpolta nostaa käsi, kun kysyttiin kuka ryhtyisi turvallisuushenkilöksi, naurahtaa hän.

Aino ei koe tehtäväänsä erityisen kuormittavana, vaan hän tekee sitä luontevasti liikkuessaan talossa ja talon pihapiirissä. Hänen tapanaan on esimerkiksi siirtää pihalla tarvittaessa hiekoitushiekkaa paljaaseen kohtaan, tai poistaa sadevesikaivon tukkeena olevia lehtiä ohi kulkiessaan.

Apu voi olla yhtä lähellä kuin lähin naapuri

Aino pitää vuonna 2020 valmistunutta kotitaloaan varsin turvallisena. Talossa on muun muassa sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet ja rappukäytävän valot toimivat liiketunnistimella – kumpikin tärkeitä arjen turvallisuutta lisääviä teknisiä ratkaisuja.

Mikä muu lisää turvallisuutta nimenomaan tässä talossa?
– Meillä on talossa kyllä hyvä yhteisöllinen henki, aina voi pyytää apua jos tarvitsee, kehuu Aino.
Aino nostaa naapurit muutenkin yhdeksi turvallisuustekijäksi. Monella suku ja perhe ovat usein kaukana ja lähin turvaverkko on silloin nimenomaan oma naapurusto.
– Tutustu siis naapureihisi, ole edes moikkausväleissä, kehottaa Aino.
– Naapurit ovat ne, jotka toimivat, jos kuulevat asunnostasi avunhuutoja, näkevät veden virtaavan ovesi alta tai palohälyttimesi huutavan. Ja sinä olet heille lähin apu, muistuttaa hän.

Entä mitä muuta asukkaiden kannattaisi muistaa ja huomioida talossa turvallisuuden suhteen?
– Havaituista vioista tulisi ilmoittaa huoltoon mahdollisimman pian, jos vaikka valotolppa tai rapun valo on pimeänä. Myös terve kiinnostus siihen, mitä porukkaa tontilla ja rapussa liikkuu ja miksi rapun ovi on pönkätty auki on hyväksi, lisää hän.

Turvallisuutta lisää myös se, että asunnossa, rapussa, ulkoiluvälinevarastossa eikä kellarikomerossa säilytetä liikaa tavaraa, sillä ne lisäävät palokuormaa. Kellarikomerossa ei tule myöskään säilyttää syttyviä nesteitä tai yhtä auton rengassarjaa enempää, sillä tulipalotilanteessa se voi olla riski pelastajille. Nesteet voivat räjähtää, ja renkaat tuottavat palaessaan sankkaa ja myrkyllistä savua.

– Turvallisuuteen liittyen perustimme muuten juuri heijastinkuusen, johon saa viedä itselleen ylimääräiset heijastimet ja josta saa ottaa heijastimen, jos tarvitsee. Kuusi on kaikille ohikulkijoille, vinkkaa Aino. Mainio esimerkki ja idea myös muille asukastoimikunnille!

Ainon omat TOP 5 -turvallisuusvinkit:

  1. Laita ovet laitetaan perässäsi lukkoon, äläkä näppäile avainkoodeja, jos joku talossa asumaton seuraa tekemistäsi takanasi. 
  2. Akkuja kannattaa ladata vain valvotusti. Älä jätä akkua latautumaan yksikseen, tai lataa akkua eteisessä, jossa palava akku estää asunnosta poistumisen. Älä myöskään lataa puhelinta yöllä sängyn vieressä. Akkupalo voi alkaa räjähtävästi, palaa hyvin kuumana ja tuottaa myrkyllisiä kaasuja. 
  3. Sulje astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen tulovesiventtiilit, kun kone ei ole käytössä. Koneen ohjelma pysähtyy odottamaan, jos hana on kiinni. Kone ei siitä syty tuleen. Vesivahinko on suurempi riski. 
  4. Nastakengät ovat hyvät talvella. Ja heijastin on tärkeä. Nykyään on kaikenlaisia heijastinmateriaalista tehtyjä asusteita ja esimerkiksi kauppakasseja ja reppuja. Tarpeeksi iso heijastava pinta ja/tai pieni vetoketjulamppu lisäävät näkyvyyttä pimeällä. 
  5. Jos olet asunnosta pidempään poissa, niin värvää joku käymään asunnolla kerran viikossa nostamassa postit ja katsomassa että kaikki on kunnossa. Esimerkiksi rättipatterin vuotaessa tulikuuma höyry saa parissa viikossa asunnon hirvittävään kuntoon.