Asukkaat tekevät Hason

Hasolla on 120 erilaista taloa ympäri Helsinkiä. Lähes jokaisessa talossa toimii oma asukastoimikunta ja sen vetäjänä asukkaiden valitsema puheenjohtaja.

kerrrostalo luonnon keskellä.
Hason seniorikohde Yläkiventie 16 sijaitsee Myllypurossa lähellä palveluita.

Yksi asumisoikeusasumisen parhaista puolista on mahdollisuus osallistua aktiivisesti oman talon toimintaan ja kehittämiseen, jos niin haluaa. Toisaalta voi myös myös halutessaan vain nauttia asumisen vaivattomuudesta, sillä toimintaan osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Vierailimme neljässä erilaisessa ja eri-ikäisessä talossa ja tapasimme puheenjohtajia, jotka tekevät vapaaehtoistyötä yhteisen hyvän edistämiseksi.

Senioritalon väki viihtyy Myllypurossa

kukkaistututksi kerrostalon pihalla
Asukkaiden yhdessä hoivaamat kukkaistutukset ilahduttavat kaikkia, ja luovat väriloistollaan tunnelmaa pihalle.

Yläkiventie 16 on vuonna 2022 valmistunut kaunis täydennysrakentamiskohde Myllypurossa. Talo on senioritalo, mikä tarkoittaa, että asunnossa vähintään yhden asumisoikeudenhaltijan tulee olla yli 55-vuotias.

Talon asukastoimikunnan puheenjohtajana toimii Maritta Rignel. Hän kertoo olevansa hyvin tyytyväinen kotiinsa ja uskoo sen olevan paikka, jossa hän asuu koko loppuelämänsä.

– Täällä on kaikki hyvän elämän palikat, kertoo Maritta hymyillen ja kehuu myös talon sijaintia, hyvää rakennustapaa ja viihtyisyyttä.

Hän kertoo, että moni muukin talon asukas on tehnyt asumista helpottavia ratkaisuja muuttaessaan Hason senioritaloon. Osa asukkaista on vielä aktiivisesti mukana työelämässä, osa nauttii jo eläkepäivistä.

Maritta arvostaa talon asukkaiden luomaa upeaa yhteisöllisyyttä. Tämä yhteisöllisyys tulee esille jo etupihalla, jota koristavat asukkaiden ylläpitämät hienot kukkaistutukset. Sama tunnelma jatkuu talon viihtyisästi sisustetussa kerhohuoneessa. Kirjojenvaihtopiste kannustaa kierrätykseen ja ilmoitustaulu kertoo yhteisistä tilaisuuksista ja aktiivisesta asumisesta.

– Täällä meillä Myllypurossa asuu tyytyväisiä senioreita, jotka huolehtivat talosta kuin omastaan, Maritta kiittelee.

sisäkuva kerhohuoneesta
Yläkiventien asukastilasta on saatu hyvällä suunnittelulla ja yhteistyöllä monipuolinen ja viihtyisä.

Viikissä viihdytään

näkymä kerrostalon sisäpihalle, jossa on viheralue.
Von Daehnin katu 15 pihanäkymää. Alueella luonto on lähellä.
ryhmä ihmisiä aurinkoisella parvekkeellla.
Isännöitsijä Tuomo Kaitaharju, Hason toimitusjohtaja Harri Palviainen, asukastoimikunnan puheenjohtaja Simo Parviainen ja Rita Pirttilahti ihailevat näkymää Von Daehnin kadulla.

Asukasaktiivit Simo Parviainen ja Rita Pirttilahti ovat asuneet pitkään osoitteessa Von Daehnin katu 15. Simo on muuttanut Latokartanoon heti talon valmistuttua, jo vuonna 2008. Hän on toiminut pitkään myös talon asukastoimikunnan puheenjohtajana.

Myös Rita ja Simo kertovat, että ihmiset viihtyvät Latokartanossa ja yhteishenki on ollut hyvä. Asukkaat ovat ottaneet aktiivisen roolin kotitalon toimivuuden kehittämisessä, ja muun muassa esittäneet hankintatoiveita tulevalle vuodelle.

Talossa on kaksi asukkaiden yhteiskäyttötilaa, joista toinen on valjastettu Darts-huoneeksi. Tikkakisan tulostaulu kertoo omaa tarinaansa aktiivisesta kisailusta. Kerhohuone ja viereinen, kaikkien asukkaiden käytössä oleva talosauna ovat aktiivisessa käytössä. Yhteiset lenkkisaunat lämpiävät joka viikko.

– Kun oikein tarkasti katsoo, kerhotilan parvekkeelta näkee muuten merelle asti, kehaisee Simo hymyillen.

Tuore puheenjohtaja toimii aktiivisesti talon hyväksi

Tilanhoitajankaarella Viikissä asuva Vuokko Lemmetty on tarttunut innolla puheenjohtajan toimeen viime keväänä. Talossa on mahdollista järjestää monipuolista asukastoimintaa, sillä Tilanhoitajankaari 10:ssä on valtavan suuri kerhohuone. Sen tulevaan käyttöön asukastoimikunnalla onkin monta ideaa: tilassa mahtuisi järjestämään jopa jumppatuokioita, eikä tilan pingispöytää tarvitsisi edes jumppaa varten siirtää.

kolme ihmistä ulkona kadulla keskustelee ja katselee kerrostaloa.
Hason toimitusjohtaja Harri Palviainen, asukastoimikunnan puheenjohtaja Vuokko Lemmetty ja isännöitsijä Sari Kastikainen tutkailevat Tilanhoitajankaaren julkisivua kadulta.

– Täällä Viikissä voi elää aktiivista elämää ja oma kotitalo monipuolisine tiloineen tukee aktiivisuutta entisestään, Vuokko tuumii.

– Jo nyt asukkaat kokoontuvat tiistaisin yhteisille Tiistaikahveille, mainitsee Vuokko.

Tilanhoitajankaari 10 on monimuotoinen kohde – siellä voi asua joko kerros- tai rivitalossa. Samassa pihapiirissä on siis vaihtoehtoja monenlaisiin elämäntilanteisiin, kun koteja on yksiöistä suuriin perheasuntoihin.

istutuksia rivitalon pihalla, taustalla kerrostalo.
Tilanhoitajankaari 10 tarjoaa sekä rivitalo- että kerrostalokoteja.

Kivikossa asuu mukavia ihmisiä

Kivijatatie 1:n asukastoimikunnan puheenjohtaja Vusala Gasanova esittelee pihalta löytyvää grillikatosta ja kertoo, että se on mukava lisä kerrostaloasujan elämään varsinkin kesällä. Talon kerhohuonetta on myös vastikään siistitty ja järjestelty uudelleen, jotta siellä olisi helppo ja mukava järjestää esimerkiksi yhteisiä asukaskokouksia.

– Toivottavasti saamme toimintaan mukaan uusia innokkaita asukkaita. Meillä Kivijatatiellä asuu todella mukavia ihmisiä, kehuu Vusala.

– Toivotan jokaisen lämpimästi tervetulleeksi mukaan toimintaan!

Talon kylpyhuoneet on remontoitu vuonna 2017. Tämä toi lisää viihtyisyyttä ja asumismukavuutta yli 20-vuotiaaseen taloon. Vusala kertoo, että asukkaiden omalla toiminnalla on myös suuri rooli miellyttävän asuinympäristön luomisessa ja viihtyvyyden lisäämisessä.

– Kun kunnioitamme toinen toimiamme ja pidämme huolta pihan ja yhteisten tilojen, kuten pesutuvan, siisteydestä, on kaikilla miellyttävä asua, muistuttaa Vusala.

nainen esittelee pihalla olevaa grillikatosta.
Vusala Gasanova esittelee pihan grillikatosta, joka asukkaiden on ahkerassa käytössä.
leikkipaikka kerrostalon pihalla.
Kivijatatien pihalla on muistettu myös pienempiä asukkaita.
Kivijatatiellä parvekkeet tuovat lisää tilaa ja asumisviihtyisyyttä.