Jätteiden lajittelu säästää ympäristöä ja rahaa
Lajittelu ja kierrättäminen ovat pieniä, mutta tärkeitä ekotekoja. Hason taloissa jätehuolto on järjestetty mahdollisimman helpoksi asuntokohtaisen kalustuksen ja talojen omien jätepisteiden avulla.

Kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä on Suomessa vähentynyt vuosi vuodelta, ja on nykyisellään jo varsin pieni. Tästä kiitos kuuluu kierrättämiseen tottuneille ahkerille kansalaisille ja ympäristövastuunsa tunteville yrityksille. Parantamisen varaakin olisi silti vielä rutkasti.
HSY:n vuonna 2023 tekemän tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla syntyi kotitalousjätettä noin 240 kg jokaista asukasta kohden. Tämän lisäksi kertyy yhdyskuntajätettä esimerkiksi kouluista, sairaaloista ja yrityksistä. Jopa noin 48 prosenttia kotitalouksissa syntyneistä jätteistä on sekajätettä, ja tästä suuri osa olisi vielä hyvin lajitteluun kelpaavaa materiaalia. HSY:n mukaan sekajätteen määrän vähentämisen lisäksi parannettavaa olisi erityisesti biojätteen lajittelussa. Kokonaisuudessaan kotitalousjätteen kierrätysaste oli Helsingissä 46 prosenttia. Lue lisää tutkimuksesta HSY:n sivuilla.
Kaikki lähtee lajittelusta
Jätteiden lajittelu on järkevää paitsi ympäristön, myös talouden kannalta. Huolellisesti tehty lajittelu voi säästää rahaa, sillä sekajäte on kaikkein kalleinta ja sen käsittely on kiinteistölle aina kuluerä. Hyvin hoidettu jätepiste jossa roskat on lajiteltu oikein, on myös siistimpi ja houkuttelee paikalle vähemmän tuholaisia, kuten rottia. Lisäksi se on aina ympäristöystävällinen valinta, sillä kierrättämällä vähennämme kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää.
Jo alkuvaiheessa on muistettava lajitella jätteet oikeisiin keräysastioihin: biojäte, paperi, kartonki, lasi, metalli, muovi ja sekajäte. Kun jätteet lajitellaan huolellisesti, voidaan estää se, että arvokasta kierrätettävää päätyy turhaan sekajätteeseen. Biojätteen kompostointi vähentää kuormitusta myös kaatopaikoilla, ja muovien, lasien ja metallien kierrättäminen säästää raaka-aineita ja energiaa.
Jätteiden lajitteleminen oikein ei ole vaikeaa, mutta vaatii toki hieman huolellisuutta ja tarkkuutta, ja hieman myös viitseliäisyyttä. Esimerkiksi pahvi- ja kartonkipakkaukset on hyvä litistää ja taittaa sisäkkäin, jotta ne vievät vähemmän tilaa keräysastiassa.
Muistettavaa jätteiden lajittelussa:
- Jätepisteet on tarkoitettu ainoastaan talousjätteille. Muuta, kuten huonekaluja, patjoja tai remonttijätteitä ei saa jättää jätepisteeseen, vaan ne on toimitettava kierrätykseen tai Sortti-asemalle. Sortti-asemat ottavat vastaan myös vaarallisia jätteitä, kuten liuottimia ja maaleja.
- Talon jätepisteellä on ohjeet, joita tulee noudattaa. Epäselvissä tapauksissa voi tarkistaa muun muassa HSY:n jäteoppaasta, mihin keräysastiaan mikäkin materiaali kuuluu.
- Erityisen tärkeää on huolehtia sähkö- ja elektroniikkaromun sekä ongelmajätteiden oikeaoppisesta kierrätyksestä.
- Vanhentuneet lääkkeet palautetaan aina apteekkiin, ne eivät kuulu viemäriin tai jäteastiaan.
- Täytä jäteastiat tasaisesti, jotta kansi menee kiinni.
Jäteyhtiöt voivat veloittaa erikseen, jos kerättäviä roskia jää maahan tai jätepisteen ulkopuolelle. Epäsiistin ympäristön lisäksi siitä koituu myös kuluja kaikkien maksettavaksi.

Bongaa Sortti-auto!
HSY:n kiertävä Sortti-auto kerää kolmea jätelajia: Vaarallista jätettä, sähkö- ja elektroniikkaromua ja metalliromua. Nyt on siis hyvä aika kerätä kevätsiivouksen alta pois esimerkiksi vanhat toimimattomat laitteet ja uuden vuoden tinat.