HASOlle on myönnetty Ekokompassi Ympäristösertifikaatti

HASOlle on myönnetty Ekokompassi Ympäristösertifikaatti

Helsingin Asumisoikeus Oy sitoutuu toiminnassaan edistämään ekologisesti kestävää asumista ja merkiksi tästä HASOn ympäristöohjelmalle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti joulukuussa 2021. HASOn Ekokompassiin kirjattuja ympäristötavoitteita ovat mm. jätteiden määrän vähentäminen ja entistä parempi lajittelu, energiatehokkuuden edistäminen sekä ympäristöviestintään panostaminen.​

HASO on myös sitoutunut Helsingin kaupungin ympäristöpolitiikkaan ja kantaa ympäristövastuuta edistämällä Hiilineutraali Helsinki 2035-toimenpideohjelmaa asumisen osalta. Ekokompassissa asetettujen tavoitteiden lisäksi HASO tekee aktiivista ympäristötyötä mm. rakennuttamisessa, sillä kaikkien uudiskohteiden laskennallisen energiatehokkuuden tulee olla luokkaa A.

Käytännöllistä työtä ympäristön hyväksi

Vuosille 2021–2023 Ekokompassin kehittämiskohteiksi valitut osa-alueet ovat jätteiden määrän vähentäminen ja lajittelu, energiatehokkuus ja uusiutuvan energian hyödyntäminen​ sekä viestintä ja vaikuttaminen.​ Osa-alueet arvioidaan ja valitaan uudelleen kolmen vuoden välein.

Jätteiden määrän vähentäminen on osoittautunut korona-aikana haasteelliseksi ihmisten viettäessä aikaisempaa enemmän aikaa kotona. HASOssa on kuitenkin pyritty panostamaan kierrätykseen muun muassa siten, että mahdollisimman monessa kohteessa on mahdollisuus helppoon kierrättämiseen erillisten kierrätysastioiden avulla.

Energiatehokkuutta on pyritty parantamaan esimerkiksi älykkään kiinteistöautomaatiotietojärjestelmän pilotilla HASO Arabianrannassa sekä siirtymällä led-valoihin. Uusiutuvan energian hyödyntämisessä HASO otti ison harppauksen siirtyessään 100 % uusiutuvan kiinteistösähkön ostamiseen vuonna 2021.

Suuri merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa on onnistuneella viestinnällä. Tästä syystä ympäristöasiat on nostettu keskeiseksi aihepiiriksi HASOn viestinnässä ja sen avulla pyritään innostamaan myös asukkaita ympäristötekoihin. 

Asukkaat mukaan

Ympäristötavoitteet ulottuvat jokaiseen HASO-kodissa asuvaan asukkaaseen ja onnistuakseen vaativat myös asukkaiden innostumisen ympäristöasioista. HASO voi esimerkiksi luoda edellytykset jätteiden lajittelulle tuomalla jätekatoksiin erilliset astiat eri jätelajeille, mutta itse lajittelun suorittavat asukkaat.

*********************************

Mikä on Ekokompassi?

Ekokompassi on toimialariippumaton ympäristöjärjestelmä, joka pohjautuu kansainväliseen ISO 14001 -standardiin ja vastaa muita pohjoismaisia ympäristöjärjestelmiä; Ecolighthouse (Norja) Miljödiplom (Ruotsi), Key2Green ja Planmiljo (Tanska).

Järjestelmän omistaa Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Lisätietoa Ekokompassista:

https://ekokompassi.fi/