Vapaat ja vapautuvat asunnot: asuntojen tiedot tuodaan haso.fi-sivulle tietokannasta, jossa kaikki talojen tiedot sijaitsevat. Tietojen siirrossa havaittua vikaa korjataan edelleen. Pahoittelemme viivettä!

Vuoden 2023 alusta lähtien kaikki HASOn asumisoikeussopimukset solmitaan savuttomuusehdoin

Vuoden 2023 alusta lähtien kaikki HASOn asumisoikeussopimukset solmitaan savuttomuusehdoin

Kuvassa HASO Fortunan saunatilojen parveketta kohteen valmistuessa. Kohde oli HASOn ensimmäinen täysin savuton kohde.

HASO ottaa harppauksen kohti asuntojensa täyssavuttomuutta, sillä 1.1.2023 lähtien kaikki uudet asumisoikeussopimukset kaikissa HASOn kohteissa solmitaan savuttomuusehdolla. Ehdon mukaisesti tupakointi on kielletty sekä yleisillä piha-alueilla, parvekkeilla, terasseilla ja asuntopihoilla että sisällä asunnoissa. 

Uudiskohteet ovat jo nyt savuttomia

HASOn uudiskohteiden kaikki asumisoikeussopimukset on solmittu tupakoinnin kieltävillä ehdoilla alkuvuodesta 2020 lähtien. Ensimmäinen täysin savuton kohde oli 2019 valmistunut HASO Fortuna Sompasaaressa. Kokonaisuudessaan on valmistunut tai rakenteilla 22 kohdetta, jotka ovat täysin savuttomia eli tupakointi on kielletty kaikissa kohteen tiloissa, myös parvekkeilla ja asuntojen sisällä.

Tämän lisäksi asukkaiden päätöksellä vanhoihin HASO-taloihin on ollut mahdollista hakea kaupungin ympäristöpalveluilta tupakointikieltoa, mutta kielto on koskenut vain kohteen ulkotiloja eli parvekkeita, terasseja ja pihoja. Näitä kieltoja on myönnetty kolmeen kohteeseen; Ekoviikkiin, Fannynkallioon ja Elieliin, ja lisäksi kieltohakemukset ovat vireillä Rantapuistoon ja Helmisimpukkaan.

Tälläkin hetkellä tupakointi on kiellettyä yleisissä sisätiloissa kaikissa HASOn kohteissa.

Tupakointi aiheuttaa haittaa

Yksi yleisimpiä asukaspalautteiden aiheita viime vuosina on ollut häiritsevä tupakointi. Erityisesti kesällä haitat helposti korostuvat, jos asuntoa ei pysty tuulettamaan ja ikkunoita tai parvekelaseja pitämään auki sisälle kulkeutuvien tupakanhajujen vuoksi.

Tupakoinnin kieltäminen onkin ollut yksi asukastyytyväisyyskyselyssä useimmin esiin nousevia kehityskohtia, ja tupakoinnin kieltämällä HASO haluaa olla edistämässä terveellisempää asuinympäristöä.

Tavoitteena savuton kaupunki

Helsinki on sitoutunut vuonna 2016 voimaan astuneen tupakkalain tavoitteisiin, joiden mukaisesti tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppuu Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Kaupunki on myös julistautunut savuttomaksi jo vuoden 2007 alussa. Helsingin tavoitteena on savuton kaupunki, jossa lapset ja nuoret voivat kasvaa savuttomassa ympäristössä.

Uusi ehto ei vaikuta voimassa oleviin sopimuksiin, joten jatkossa vanhemmissa kohteissa tulee olemaan tupakointikiellon kannalta erilaisia sopimuksia.

Kuitenkin muutos mahdollistaa sen, että HASOn asunnoista ja kohteista tulee ajan myötä täysin savuttomia. Savuttomuusehdon rikkominen on jatkossa sopimusrikkomus, jolloin kiellon rikkomiseen on myös helpompi puuttua.