Rentoa asumista senioriasunnossa

Eeva ja Spiridon Basdekis viihtyvät Hason senioriasunnossa Haagassa. Eliel Saarisen tiellä on kaikki kohdallaan: mukavan kodin sijainti, palvelut ja luonto. Kirsikkana kakun päällä heillä on myös mukavat naapurit.

senioritalossa asuva pariskunta keittää kahvia keittiössä

Eeva ja Spiridon miettivät ennen Eevan eläkkeelle jäämistä vuonna 2022, missä he haluaisivat seuraavaksi asua. Edessä oli joka tapauksessa muutto pois työsuhdeasunnosta 35 vuoden jälkeen. 

He olivat samaa mieltä siitä, että tulevan asumismuodon tulisi olla turvallinen, ja sijainti saisi olla mielellään rauhallisella paikalla. Vuokra-asunnoissa mietitytti niiden kunto sekä asukkaiden mahdollinen vaihtuvuus ja sitä kautta levottomuus, omistusasunnoissa taas hintataso. Pariskunnan tuttavapiirissä oli hyviä kokemuksia aso-asumisesta, joten pitkän harkinnan jälkeen asumismuodoksi valikoitui nimenomaan asumisoikeusasuminen.

–  Olimme tarkastelleet yhtenä vaihtoehtona myös muuttoa pois pääkaupunkiseudulta Saloon ja kävimme katsomassa siellä asumisoikeusasuntoja. Olen siltä suunnalta kotoisin. Kävimme myös Espoossa katsomassa asumisoikeusrivitaloa, jossa oli oma aidattu piha. Emme kuitenkaan jotenkin tunteneet itseämme ”espoolaisiksi” ja ensisijaisesti halusimme muuttaa nimenomaan senioritaloon, kertovat Eeva ja Spiridon.

Enemmän kuin pelkkä asunto

Marraskuisessa Hason asunnon näytössä Haagassa he olivat vasta sijalla viisi ja varmoja siitä, että kolmen huoneen asunto neljännestä kerroksesta kelpaisi taatusti jollekin muulle jonossa edellä olevalle. Mutta odotuksen jälkeen onni vihdoin potkaisi, ja huhtikuussa he pääsivät muuttamaan Eliel Saarisen tielle.

Sehän oli kuin lottovoitto meille!

Spiridon hihkaisi asunnon saannista kuultuaan.

Hyvää kannattaa siis odottaa ja käyttää aikaa etsimiseen. Joskus tarvitaan myös ripaus hyvää tuuria. Eeva ja Spiridon ovat vasta toiset asukkaat asunnossa, joka oli muuttaessa todella hyvässä kunnossa. Mikä on tässä asunnossa parasta? 

– Kun on ison osan päivästä kotona, on kiva, että kotona on viihtyisää. Asunto on valoisa, sillä ikkunat ovat melkein alas asti. Isolle lasitetulle parvekkeelle paistaa aamuaurinko ja näkymä on pihalle. Siitä 3,5 vuotiaan Nipsu-koiran on hyvä tarkkailla ympäristöä, hymyilee Eeva.

– Lisäksi tämän meidän kulmahuoneiston pohja on tilava ja toimiva – kaksi makuuhuonetta antaa vieraillekin tilaa yöpyä ja yksityisyyttä, summaa hän lisää asunnon hyviä puolia.

Eliel Saarisen tiellä on monen muun Hason kohteen tapaan ilmainen, yhteinen pesutupa ja kuivaushuoneet. Taloja on kaksi, ja kummassakin on oma asukastilansa. Asukastilaa voi varata maksutta omiin juhliin tai tapahtumiin.

–  Pesutupaa tulee käytettyä silloin tällöin, esimerkiksi kun pesee lakanapyykkiä. Muutakin pyykkiä on kätevä kuivattaa talon kuivaushuoneessa, se kun on tässä samassa talossa. Toisessa talossa on myös sauna, jota voi vuokrata tai käydä tiistaisin naisten tai miesten vuorolla saunassa. Tilat ovat siistit ja kaikki myös huolehtivat siisteydestä, kiittelee Eeva.

Spiridonin lempipaikka kotona on oma lukunurkka. Kuva: Haso viestintä

Yhteisöllisyys ilmenee teoissa

Eliel Saarisen tiellä on selkeästi hyvä meininki. Talossa on paljon alkuperäisiä asukkaita ja he ovat järjestäneet yhteisiä asukastapaamisia ruoan ja kahvittelun merkeissä. Talossa ei tarvitse olla koskaan yksin ellei halua, ja samanhenkisten ihmisten kanssa on helppo jutella kohdatessa.

– Saimme muutettuamme ihanan tervetulotoivotuksen kuohuviinilasillisen kera, muistelee Eeva.

– Ja seinänaapureiden kanssa ollaan yhdessä käyty seniorielokuvissa, ja jutellaan aina kun tavataan rappukäytävässä. Viestitellään ja tehdään toisillemme pieniä yllätyksiä: kukkia, ruokaa tai muuta mukavaa, kertoo Eeva.

– Osa talossa asuvista osaa myös ruotsia ja he ovat ottaneet kontaktia mieheeni, joka ei osaa suomea – ruotsia ja kreikkaa ainoastaan ja vähän englantia.  

– Viihdyn kyllä hyvin, ja talossa on turvallista olla, kun tietää naapurit, vahvistaa Spiridon.

Asunnon sijainnillakin on väliä. Mitä mieltä Eeva ja Spiridon ovat kodin ympäristöstä Haagassa?

– Tämä on paras paikka Helsingissä! Kaikki on lähellä: rodopuisto, ruokakauppa ja jopa kauppakeskus Kaari. Pääsee keskuspuistoon, missä on hyvät mahdollisuudet ulkoiluttaa koiraa, summaa Eeva.

– Ja uimahalli, muistuttaa Spiridon.

– Lisäksi yleiset liikennevälineet ovat lähellä, ja Raide-Jokeri aloittaa pian. Liikennettä ei kuitenkaan ole liikaa. Tästä on myös helppo lähteä mökille Turkuun päin, kiittelee Eeva.

Kuulostaa siis siltä, että Basdekiksen pariskunnan kohdalla asumisen ja kodin palaset ovat loksahtaneet juuri oikeille paikoilleen. Lopuksi se tärkein kysymys: Mikä tekee kodista kodin?

– Rauhallisuus, turvallisuus, toimivuus, hyvä ilmapiiri talossa, ystävällisyys, listaavat Eeva ja Spiridon. 

Nipsua on kiva ulkoiluttaa lähiympäristössä. Kuva: Haso viestintä