Hason alustava budjettiesitys vuodelle 2024 nostaisi keskivastiketta 12 %

Hason alustava budjettiesitys vuodelle 2024 nostaisi keskivastiketta 12 %

Asukastoimikunnille lokakuussa lähetettyjen alustavien budjettiesitysten mukaisesti Hason keskivastiketta nostetaan 1.3.2024 12 %. Keskivastike olisi ensi vuonna 12,98 euroa jyvitettyä neliömetriä kohden kuukaudessa. Kuluvana vuonna Hason keskivastike on 11,58 €/jm²/kk.

Vastikkeet nousevat esityksessä 6,6–14,6 % kohteesta riippuen. Matalin esitetty vastike on Vuosaaressa (10,87 €) ja korkein Kalasatamassa (14,76 €). Korkeimmat vastikkeet ovat myös jatkossa lähellä kantakaupunkia sijaitsevissa uusissa tai uudehkoissa taloissa Kalasatamassa, Sompasaaressa ja Jätkäsaaressa.

Korkotason pysyminen korkealla vaikuttaa suoraan vastikkeisiin

Haso toimii omakustannusperiaatteella, eikä tavoittele toiminnallaan voittoa tai maksa omistajalleen Helsingin kaupungille osinkoja. Vastikkeita peritään vain sen verran, kuin toiminnan kulujen kattamisen vuoksi on välttämätöntä. Korkea korkotaso on suurin vastikkeisiin vaikuttava tekijä, sillä korkomenot ovat kymmenkertaistuneet vuodesta 2022. Myös yleinen kustannustason nousu vaikuttaa vastikkeisiin.

Hillitäkseen vastikkeiden nousua Haso siirtää ei-välttämättömiä korjauksia ja järjestelee lainojaan. Kaikkea kustannusnousua ei kateta vastikkeilla.

Budjetti vahvistetaan loppuvuodesta

Esitys vuoden 2024 budjetista on lähetetty asukastoimikunnille tutustuttavaksi ja kommentoitavaksi lokakuun alussa. Lokakuun ajan kestävän kommenttikierroksen jälkeen Hason hallitus vahvistaa uudet vastikkeet 30.11.2023 mennessä ja uusista, vahvistetuista, vastikkeista viestitään kaikille asukkaille 31.12.2023 mennessä. Uudet vastikkeet astuvat voimaan 1.3.2024.

 

 

Median yhteydenotot:

Hanna Dhalmann

Helsingin Asumisoikeus Oy:n hallituksen puheenjohtaja 
hanna.dhalmann@hel.fi