Haso voi poikkeustilanteessa tarjota asumisoikeusasuntoa myös vuokralle

Joskus asumisoikeusasunto ei useista tarjouskierroksista huolimatta löydä uutta asumisoikeudenhaltijaa. Jos näin käy, voi Haso tarjota tyhjillään olevaa asuntoa myös vuokralle. Uusi toimintatapa on aloitettu lokakuussa.

 

Hason kodit ovat aina ensisijaisesti asumisoikeusasuntoja

Koteja tarjotaan aina asumisoikeusasunnoiksi niin kauan, kun löytyy sellaisia hakijoita, jotka ovat asunnosta kiinnostuneita. Jos hakijoita ei löydy eli tarjouskierroksia ei voida enää käynnistää, tarjotaan asuntoa vapaasti haettavaksi eli kuka tahansa järjestysnumeron haltija voi hakea asuntoa.

Jos näilläkään keinoin ei löydy uutta asukasta, tarjotaan asuntoa vuokra-asunnoksi. Näin toimivat myös muut asumisoikeustoimijat.

Asunnon vuokraamisesta hyötyvät kaikki

Jos asumisoikeusasunto on tyhjillään, syntyy asunnosta tyhjäkäyntiä. Tyhjäkäynti tarkoittaa käytännössä sitä, että asunnosta ei saada lainkaan vastiketuottoja. Jotta tämä tyhjäkäynti vältetään, on järkevää tarjota asuntoa vuokra-asunnoksi. Näin asunnosta ei synny ylimääräistä kulua.

Vuokra on aina korkeampi kuin kyseisen asunnon asumisoikeusvastike. Vuokra suhteutetaan alueen yleiseen markkinavuokratasoon. Vuokrasopimukset solmitaan toistaiseksi voimassa olevina ja vuokralaisella on velvollisuus huolehtia asunnosta yleisten vuokraehtojen mukaisesti. Asuntoja tarjotaan Oikotiellä.

Myös vuokralaisella on oikeus osallistua mm. kohteen asukaskokouksiin, mutta hänellä ei ole äänioikeutta.

Oikotie-palvelun vuokra-asunnot Helsingissä