Haso panostaa energia­tehokkaaseen tulevaisuuteen 

Kotien asumismukavuuteen vaikuttavat asiat, kuten lämpö ja valo kuluttavat energiaa. Haso on jo ottanut tärkeitä askelia kohti ekologisesti kestävämpää asumista panostamalla energiatehokkaisiin ratkaisuihin.

Ympäristöystävällisten valintojen toteutuksessa Hasolla on apuna Ekokompassi, yrityksille suunnattu ympäristöjärjestelmä. Ekokompassi auttaa tunnistamaan ja vähentämään ympäristövaikutuksia osana vastuullisuustoimintaa. Mitä käytännön toimenpiteitä Hason Ekokompassi-ohjelma siis sisältää?

Virtaa auringosta

Hason kohteisiin on asennettu talojen katoilla sijaitsevia aurinkopaneeleita vuodesta 2019 alkaen. Asennustyöt jatkuvat tänäkin vuonna, kun kuusi kohdetta saa aurinkopaneelit. Nämä kohteet sijaitsevat Vuosaaressa ja Myllypurossa. Aurinkopaneeleja on tämän jälkeen jo 29 Hason kohteessa, lisäksi yhdessä kohteessa on käytössä aurinkolämpöjärjestelmä.

Paneelien tuottamaa kiinteistösähköä käytetään talon yhteisten tilojen valaistukseen, saunan lämmitykseen ja autopaikkojen sähkötolppien virtana. Aurinkopaneelien ansiosta talon sähkölasku siis pienenee, mikä on asukkaiden yhteinen etu.

Kirkkaasti parempi LED

Toinen asukkaille näkyvä ekoteko on siirtyminen LED-valaistukseen. Siirtymää tehdään Hasossa vaiheittain. Kiinteistöjen valaistusta on uusittu parin viime vuoden aikana jo 33 kohteessa, ja työ jatkuu tänä vuonna peräti 14 kohteen osalta.

Vaihtaminen kannattaa, sillä LED-lamput ovat energiapihejä: ne kuluttavat jopa 80–90 % vähemmän energiaa kuin hehkulamput ja noin 40 % vähemmän kuin loisteputket. Lamput eivät myöskään kuumene kuten hehkulamput tai halogeenit, mikä osaltaan parantaa paloturvallisuutta.

LED-lamput ovat myös paljon pitkäikäisempiä ja ne kestävät paremmin esimerkiksi pakkasta. Kun lamppujen vaihtoväli on pitkä, huoltokäyntien tarve vähenee, mikä osaltaan tuo lisää säästöä.

Sopivasti lämpöä

Kiinteistöautomaatio kehittyy jatkuvasti. Esimerkiksi asuntojen lämpötilaa voidaan säätää etäohjauksen avulla kiinteistöön asennettujen antureiden avulla. Hasolla on kolme älykkään lämmönsäätöjärjestelmän pilottikohdetta, joissa etäohjaus on käytössä. Kokeilu kerryttää tietoa etäohjauksen eduista ja auttaa toimenpiteiden jatkosuunnittelussa.  

Muita toteutettuja kehityshankkeita

  • 2023 Ensimmäiset maalämpöä käyttävät kohteet valmistuvat.
  • 2022 Sähköautojen latauspisteiden pilotti, jonka perusteella hitaan latauksen pisteitä lisätään.
  • 2021 Hason kiinteistösähkö tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla.
  • 2021 Sekajätteen määrää vähennetään muovin keräystä tehostamalla ja keräysastioita lisäämällä.

Helsingin Asumisoikeus on sitoutunut Helsingin kaupungin ympäristöpolitiikkaan ja kantaa ympäristövastuuta edistämällä Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa asumisen osalta. Tavoitteena on, että esimerkiksi kaikki uudet valmistuvat asuinkerrostalot ovat jatkossa energialuokkaa A.

Ilmakuva, jossa näkyy kerrostalon katolle asennettuja
Kuvassa aurinkopaneeleita Priki Venuksen kuja 4 katolla.

Ekokompassi näyttää suunta

  • Ekokompassi on Suomen luonnonsuojeluliiton omistama ympäristöjärjestelmä, joka perustuu kansainväliseen ISO 14001 -standardiin.
  • Ekokompassi auttaa tunnistamaan yrityksen toiminnan merkittävimmät ympäristövaikutukset.
  • Ekokompassi auttaa määrittelemään yritykselle konkreettisen ympäristöohjelman toimenpiteineen.
Ekokompassi logo