Rakenteilla tulevaisuuden koteja

Uusia asumisoikeuskoteja rakennetaan tälläkin hetkellä ympäri Helsinkiä. Kävimme muutamalla Hason uudiskohteen työmaalla kurkistamassa, miten kotien rakentaminen etenee.

Luonnonläheisiä koteja Mellunkylään

Osoitteessa Saariseläntie 11 sijaitseva rakennustyömaa on vaikuttava. Täydennysrakentamisen aluetta myllätään nyt isosti. Aivan naapurissa tehdään samaan aikaan myös Hekan talojen ja yhteisen autohallin perustuksia. Talojen rungot ovat jo nousseet korkeuteensa, ja maisemaa hallitsevat nosturit ja työkoneet. Tiivis alue aiheuttaa omat haasteensa: rakennustyömaa on aivan kadun varressa, joten ohikulkeva liikenne täytyy ottaa huomioon.

Rakennustöistä vastaa Lujatalo, joka on tuttu yhteistyökumppani Hason projekteissa. Kun suunnitteluohjeet ja koko prosessi ovat valmiiksi tuttuja ja yhdessä hiottuja, työ etenee sujuvasti ja aikataulun mukaisesti. Luvassa on energiatehokkaita, turvallisia ja viihtyisiä koteja. Aluekokonaisuudessa on kolme eri urakkaa, jotka valmistuvat vuoden 2025 syksyllä. Tekemistä siis riittää, ennen kuin kaikki on valmista!

  • Haso Saariseläntie 11
  • Sijainti: Mellunkylä
  • Kerrostalo, 62 asuntoa
  • Asuntojen koot 38,0–91,5 m²
  • Asuntojen arvioitu valmistumisaika on 9–11/2025.

Urbaania uutta Helsinkiä

Verkkosaaressa rakennetaan parhaillaan kovaa vauhtia uutta kaupunginosaa. Hermannin rantatien varteen rakentuu monta korttelia, ja yhdessä näistä sijaitsee myös Hason kohde Hermannin rantatie 25. Suuressa korttelissa on käynnissä monen muunkin toimijan rakennustyö samaan aikaan.

Urakoitsijana Hermannin rantatiellä toimii Peab, ja talon suunnittelusta ja rakennuttamisesta vastaa Helsingin kaupungin asuntotuotanto, kuten muissakin Hason kohteissa. Helsingin kaupungin asuntotuotannon projektipäällikkö Sanne Varpasen mukaan yhteistyö suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa on ollut erinomaista, ja työt ovat sujuneet aikataulussa.

Taloja rakennettaessa pätee vanha viisaus – hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Suunnitteluratkaisut, kuten esimerkiksi rakennesuunnittelu on tehty varman päälle. Siitä huolimatta vielä rakennusvaiheessa joudutaan usein ratkomaan talon toimivuuteen vaikuttavia pieniä käytännön asioita. Näiden haasteiden ratkaiseminen edellyttää saumatonta yhteistyötä eri alojen ammattilaisten välillä, ja toimivat ratkaisut löydetään varmasti. Vaikka rakennus nousee moderneilla rakennustekniikoilla varsin nopeasti, tähtää talon elinkaariajattelu pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitteluratkaisuilla pyritään luomaan ratkaisuja, jotka tekevät talon huollosta ja ylläpidosta mahdollisimman suoraviivaista ja kustannustehokasta.

  • Haso Hermannin rantatie 25
  • Sijainti: Verkkosaari 
  • Kerrostalo, 79 asuntoa
  • Asuntojen koot 33,5 m²–92 m²
  • Asuntojen arvioitu valmistumisaika on 2/2025.

Lähes muuttovalmiit kodit Laajasalossa

Haso Gunillantie 4 kotien rakennusurakka alkaa olla jo loppusuoralla. Työmaan vastaava johtaja Ilmari Lahikainen NCC:ltä esittelee valmiita asuntoja, joissa osassa on jo menossa lopputarkastukset asukkaiden kanssa. Lahikaisen mukaan tulevilla talon asukkailla on ollut varsin vähän huomautettavaa, ja pienet puutteet saadaan hyvin täydennettyä ennen loppukatselmusta. Jälki on siis laadukasta, ja tulevat asukkaat vaikuttavat tyytyväisiltä.

Lahikaisen mukaan koko rakennusurakka on sujunut mallikkaasti. Nyt meneillään olevien viimeistelytöiden jälkeen on kuitenkin vielä monta vaihetta, ennen kuin rakennus voidaan ottaa käyttöön. Tulossa on muun muassa autohallin toimintakoe, palotarkastus, sekä rakennusvalvonnan tarkastus. Gunillantien asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa marraskuun 2024 lopussa.

  • Haso Gunillantie 4
  • Sijainti: Laajasalo 
  • Kerrostalo, 66 asuntoa
  • Asuntojen koot 31,5–94 m²
  • Asuntojen valmistumisaika on 11–12/2024

Kiinnostuitko?

Haku uudiskohteisiin tapahtuu asuntotuotannon sivuilla.