Muuttotarkastus on asukkaan etu   

Muuttotarkastus ja muuttosiivous ovat tärkeitä tehtäviä, jotka hyödyttävät niin pois muuttavaa kuin uutta asukasta. Asuntotarkastajat tekevät yhteistyötä asukkaiden kanssa, ja selkeät ohjeet ja kriteerit varmistavat sujuvan ja reilun prosessin kaikille osapuolille.

Muuttosiivous, siivousvälineitä muuttolaatikoiden keskellä.

Asuntotarkastajan tehtävänä on varmistaa, että asunto on siisti ja että sen kunto vastaa asukkaan vastuulle kuuluvaa normaalia tasoa, jolloin se on muuttovalmiina seuraavalle asukkaalle. Tarkastus ei kuitenkaan ole vain asunnon kunnon arviointia – se on myös mahdollisuus huomioida korjaustarpeet ennen muuttoa. Muuttotarkastus on aina asukkaan etu, sillä se auttaa välttämään ikäviä yllätyksiä, kuten lisäsiivouksen kustannuksia.  

Tarkastukseen on selkeät kriteerit

Tarkastus on kaksivaiheinen: ensimmäisellä kerralla asuntotarkastaja käy asunnossa ennen muuttoa, jolloin sovitaan muuton jälkeisen niin sanotun tyhjätarkastuksen aika ja annetaan siivousohjeet. Ensimmäinen käynti antaa näin asukkaalle tarvittavat tiedot ja mahdollisuuden varmistaa sujuva lopputarkastus. Jos havaitaan, että joku kohta asunnossa kaipaa pientä pintaremonttia tai korjausta, asuntotarkastaja voi tehdä siitä tilauksen jo tässä vaiheessa. 

Kun asunto on muuton jälkeen tyhjä, tehdään lopputarkastus. Siinä käydään läpi kaikki huoneet ja erityisesti asunnon pinnat. Myös asunnolle kuuluvat varastotilat katsotaan läpi. Tarkastuksessa huomioidaan, onko siivouksessa tehty kaikki tarvittava.  

Yleisimpiä unohtuneita paikkoja ovat allaskaapit ja liesituulettimen suodattimet. Muita yleisiä unohduksen paikkoja ovat ilmanvaihtoventtiilit, jääkaapin, pakastimen ja lieden taukset, ikkunat ja ikkunoiden sisäpuoliset pinnat tai välit, märkätilojen lattiakaivot, sekä väliovien ja kaappien ovien kahvojen ympäristö. Muuttokiireessä viimeinen vilkaisu kattoon ja komeroihin unohtuu helposti, jolloin kattovalaisimien valaisinpistorasian puuttuminen tai jälkeen jääneet tavarat voivat aiheuttaa huomautettavaa.  

Yllätyksenä voi usein tulla se, että sellainen yli viisi vuotta vanha astianpesukone, joka on ollut huoneistossa sopimuksen alkaessa, kuuluu asukkaan vastuulle ja täytyy viedä pois muuton yhteydessä. Tämä selviää omaa asumisoikeussopimusta tarkastelemalla.  

Yhteistyötä asukkaan kanssa

Muutto siivouksineen on iso prosessi, joten inhimilliset siivousunohdukset ovat tavallisia. Kannattaa muistaa, että siivous on kestävyyslaji – asumisen aikana tehtyä laiskempaa siivousta voi olla työlästä paikata enää muuttokiireen keskellä. Keittiön rasvapinttymät tai kylpyhuoneen kalkkijäämät eivät lähde pois yhdellä pyyhkäisyllä, vaan niiden poistaminen vaatii aikaa ja oikeat siivousaineet. 

Tarkastuksissa huomioidaan kiinteistön ikä ja asunnon normaali kuluminen. Asumisesta jää aina jälkiä, eikä asunto remontin tai siivouksen jälkeenkään ole uudenveroinen. Esimerkiksi ovien karmeissa tai seinissä näkyvät pienet kulumisjäljet eivät ole poikkeuksia pitkään asutussa asunnossa.  

Asukkaan on mahdollista olla paikalla kummassakin tarkastuksessa, mutta tarkastukset voidaan suorittaa myös yleisavainta käyttäen. Tyhjätarkastus kannattaa sopia edelliselle päivälle tai jo aiemmin ennen sopimuksen päättymispäivämäärää, jolloin asukkaalla on mahdollisuus hoitaa havaitut puutteet itse. Viat ja puutteet kuvataan ja kirjataan tarkastusraportille kummallakin tarkastuksella. Vaikka poismuuttava asukas ei olisi paikalla, myös tyhjätarkastusraportti toimitetaan aina hänelle jälkikäteen, ja siinä kuvataan mahdolliset puutteet tai vaurioituneet kohdat. 

Käynneillä voidaan myös sopia, korjaako asukas mahdolliset rikkoutuneet osat itse, vai laskutetaanko ne häneltä. Jos sopimus on jo päättynyt ja avaimet palautettu, poismuuttaneella ei käytännössä ole enää mahdollisuutta korjata puutteita itse.  

Toisen siisti on toisen sotku

Siisteyskäsitys on muuttunut vuosien varrella. Nykyään sisään muuttavat asukkaat odottavat entistä siistimpiä ja paremmin hoidettuja asuntoja. Tämä korostaa siivouksen merkitystä muuttotarkastuksen yhteydessä. Asukkaalta ei kuitenkaan koskaan edellytetä ammattitasoista siivousta – hyvä ja huolellinen siivous riittää. Hason muuttosiivousohje opastaa tässä kohta kohdalta.  

Jos sisään muuttava asukas ei ole tyytyväinen siivoustasoon, hänen tulisi ottaa kuvat puutteista ja lähettää palaute isännöintiin asiakaspalvelun kautta. Palautteet käsitellään asuntotarkastuksessa aina tapauskohtaisesti. Aina sisään muuttavan asukkaan oma siisteyskäsitys ei vastaa asunnon muuttosiivottua perustasoa, jolloin asukkaan tulee itse tehdä tarkemmat siivoukset. 

Siisti ja muuttovalmis koti on hyvä tupaantuliaislahja seuraavalle asukkaalle.

5 vinkkiä muuttosiivoukseen

  1. Varmista, että sinulla on riittävästi aikaa ja hyvät siivousvälineet ja -aineet.  
  2. Kiinnitä huomiota erityisesti keittiön ja kylpyhuoneen siisteyteen jo asumisen aikana. 
  3. Siivottuasi pidä tauko, ja tee sitten vielä viimeinen katselmus – pienet roiskeet ja puutteet saattavat osua silmään paremmin. 
  4. Osallistu tarkastuksiin, jotta voit korjata puutteet heti. Jos et pääse paikalle, saat raportin jälkikäteen. 
  5. Muuttosiivoukselle on olemassa hyvä ja selkeä muistilista, tutustu siihen haso.fi-sivulla ja lataa se talteen. 

Artikkelin asiantuntijoina toimivat asuntotarkastajat Hanna Malmi ja Janne Koivuranta, sekä asiakasvastaava Mirka Pesonen Retta Managementista.