Hason vuoden 2025 taloussuunnitelma tuo korotuksia vastikkeeseen

Helsingin Asumisoikeus Oy:ssä on käynnissä toiminta- ja taloussuunnittelu vuodelle 2025. Samalla päivitetään yhtiön pitkäntähtäimen suunnitelmaa ja tarkastellaan yhtiön vastikkeita. Alustavan budjettiesityksen mukaan keskimääräinen vastikekorotus on 9 %.

Hasolla on 120 kohdetta ja noin 6 700 asuntoa erilaisiin asumisen tarpeisiin Helsingissä. Asunnot ovat eri ikäisiä, kokoisia ja ne sijaitsevat erilaisilla alueilla. Vastikkeen muutokset vaihtelevat kohteesta riippuen 0 %–14,9 %. Alustavan esityksen mukaan keskivastike on nousemassa 12,73 eurosta 13,99 euroon kuukaudessa neliömetriltä. Mahdolliset muutokset vastikkeissa perustuvat kohdekohtaisiin laskelmiin, tasausjärjestelmään ja yhtiön taloudelliseen tilanteeseen.

Asukastoimikunnilla on ollut keväällä mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun ja budjetointiin antamalla esityksiä kohteen hankinnoista ja korjauksista. Alustavat kohdekohtaiset budjetit ovat parhaillaan lausuntokierroksella asukastoimikunnissa.

Hason hallitus vahvistaa vastikkeet lokakuussa osana yhtiön toiminta- ja taloussuunnitelmaa. Asukkaat saavat ensi vuoden vastikelaskut 31.10.2024 mennessä. Mahdolliset uudet vastikkeet tulevat voimaan 1.1.2025. Vastikemaksujen seuranta siirtyy nyt samaan, tammikuusta alkavaan tilikauteen kuten yleinen käytäntö on. Aiemmin uudet vastikkeet tulivat voimaan 1.3.

Viimeisimmät yhtiön lainojen korkojen tarkistukset ovat osuneet korkean koron aikaan, ja tämä on nostanut rahoituskuluja merkittävästi. Tämä menoerä heijastuu Hason kokonaisbudjettiin. Myös yleinen kustannusten nousu, kuten esimerkiksi kaukolämmön hinta on lisännyt vastikkeiden nostopainetta.

Haso toimii omakustannusperiaatteella, mikä tarkoittaa, että yhtiö ei tavoittele voittoa. Vastikekorotukset ovat välttämättömiä yhtiön pitkän aikavälin taloudellisen vakauden takaamiseksi.

– Näillä korotuksilla etenemme kohti omakustannustavoitteen toteutumista. Yhtiön operatiivinen toiminta on tehokasta ja kannattavaa, mutta rahoituskulujen jälkeen tulos on valitettavasti tällä hetkellä alijäämäinen. Vastikkeita ei nosteta niin paljoa, että toiminta olisi täysin omarahoitteinen vielä ensi vuonna, kommentoi Hason toimitusjohtaja Harri Palviainen yhtiön talousnäkymiä.

Vastikkeiden nousua hillitsee myös omistajan eli Helsingin kaupungin kertaluonteinen pääomistus yhtiölle: Vuonna 2024 kaupunki pääomitti Hasoa 3 miljoonalla eurolla, josta puolet hyödynnettiin vuoden 2024 vastikkeiden korotuksen hillitsemiseksi. Loput 1,5 miljoonaa euroa käytetään vuonna 2025, mikä auttaa vähentämään asukkaiden maksurasitusta.

– Haso on edelleen edullisin asumisoikeustoimija Helsingissä ja vapaata vuokramarkkinaa edullisempi asumismuoto. Asumisoikeustoimintaa valvovan ARAn mukaan Helsingissä muiden suurimpien toimijoiden keskivastikkeet ovat tällä hetkellä 15–15,6 €/m²/kk, vertaa Harri Palviainen.

Hasolla on selkeä strategia ja pitkäntähtäimen taloussuunnitelma, jonka mukaisesti yhtiö etenee. Yhtiö pyrkii jatkossakin tarjoamaan asukkaille heidän tarpeisiinsa sopivia asumisoikeuskoteja, joka on yhtiön tulevaisuuden ja asukkaidemme tyytyväisyyden kannalta tärkein asia.

Lisätietoja:
Harri Palviainen, Toimitusjohtaja, Helsingin Asumisoikeus Oy
+358 500 967 744
harri.palviainen@haso.fi