Hason vastikkeet nousevat keskimäärin 9 % vuonna 2025

Hason käyttövastikkeet ovat 1.1.2025 alkaen keskimäärin yhdeksän prosenttia korkeammat neliötä kohden kuin kuluvana vuonna. Korotusten taustalla on erityisesti vuonna 2023 alkanut ja vuonna 2024 jatkunut lainojen korkokulujen nousu.

Hason hallitus vahvisti 8.10.2024 pidetyssä kokouksessa uudet käyttövastikkeet, jotka astuvat voimaan 1.1.2025. Tammikuusta lähtien keskimääräinen käyttövastike on 13,97 euroa neliömetriltä kuukaudessa. Vuonna 2025 Hason käyttövastikkeet vaihtelevat välillä 11,12–16,11 €/jm²/kk. Vastikkeisiin vaikuttaa erityisesti asuntojen sijainti ja ikä. Vastikkeet ovat korkeampia uusissa tai uudehkoissa taloissa lähellä Helsingin kantakaupunkia.

Muutokset vastikkeissa vaihtelevat kohteesta riippuen 0 %–14,9 % kuluvaan vuoteen verrattuna. Korotukset perustuvat kohdekohtaisiin laskelmiin, tasausjärjestelmään ja yhtiön taloudelliseen tilanteeseen.

Asukkaille lähetetään ensi vuoden vastikelaskut postitse lokakuun loppuun mennessä.

Haso ei tavoittele toiminnallaan voittoa

Haso toimii omakustannusperiaatteella, eli se ei pyri tuottamaan voittoa eikä maksa osinkoja omistajalleen Helsingin kaupungille. Vastikkeita peritään vain sen verran, kuin toiminnan kulujen kattamisen vuoksi on välttämätöntä.

Vastikekorotuksilla varmistetaan yhtiön pitkän aikajänteen taloudellinen vakaus. Vastikkeiden nousupainetta on pyritty hillitsemään muun muassa siirtämällä pitkän aikavälin korjaussuunnitelmaan kuuluvia ei-välttämättömiä hankkeita myöhemmäksi, sekä tekemällä lainajärjestelyitä.

Lisäksi Hason omistaja Helsingin kaupunki vahvisti Hason taloutta 3 miljoonan euron pääomituksella. Tästä summasta puolet hyödynnettiin jo tämän vuoden vastikkeiden nousua alentavasti, ja loput 1,5 miljoonaa euroa hyödynnetään vuonna 2025 asukkaiden eduksi. Tästä huolimatta vastikkeet eivät kata kaikkia kuluja vielä tulevana vuonna.

Hason strategisena tavoitteena on tarjota asukkaiden tarpeisiin sopivia asumisoikeuskoteja, pitää vastikkeet jatkossakin alueellisia markkinavuokria edullisempina ja tarjota näin kohtuuhintainen asumisen vaihtoehto Helsingissä.

Lisätietoja:
Harri Palviainen, Toimitusjohtaja, Helsingin Asumisoikeus Oy
+358 500 967 744
harri.palviainen@haso.fi